Украинците, които помагат за организирането и провеждането на подкрепяните от Русия референдуми за анексиране на големи части от страната, ще бъдат обвинени в държавна измяна и ги очаква най-малко пет години затвор, каза президентският съветник Михайло Подоляк, докато гласуването в четирите окупирани от Русия области е в последния си ден, предава Ройтерс.

"Имаме списъци с имена на хора, които са замесени по някакъв начин", каза съветникът на президента Михайло Подоляк в интервю за швейцарския вестник Blick.

"Става дума за стотици сътрудници. Те ще бъдат съдени за държавна измяна. Очакват ги присъди от минимум пет години затвор."

Подоляк каза, че украинците, които са били принудени да гласуват, няма да бъдат наказани. Украински служители съобщиха, че избирателните урни са разнасяни от врата на врата и жителите са били принуждавани да гласуват пред въоръжени проруски представители.

Москва се надява да анексира Херсонска, Луганска, Донецка и голяма част от Запорожка области на изток и юг, които съставляват около 15 процента от територията на Украйна.

Според Украйна нито една от тези области не е напълно под контрола на Москва и боевете се водят по цялата фронтова линия, като украинските сили съобщават напредък, след като по-рано този месец прогониха руските войски от Харковска област.

Руският президент Владимир Путин отправи завоалирана заплаха за използване на ядрени оръжия за защита на руските земи, което ще включва четирите области, ако бъдат анексирани.

Гласуването за присъединяване към Русия започна в петък в регионите и трябва да приключи във вторник, като руският парламент вероятно ще одобри анексирането до дни.

Британското министерство на отбраната предупреди във вторник, че Путин вероятно ще обяви анексирането на окупираните региони на Украйна от Руската федерация по време на обръщението си към двете камари на руския парламент на 30 септември.

Киев и Западът отхвърлиха референдумите като фалшиви и обещаха да не признават резултатите от тях.

Украинският президент Володимир Зеленски каза, че Донецка област остава основен стратегически приоритет на неговата страна и Русия, като боевете обхващат няколко града, докато руските войски се опитват да напреднат на юг и на запад.

Зеленски изключва всякакви преговори с Русия след референдумите

Зеленски изключва всякакви преговори с Русия след референдумите

За украинския президент стабилността в Европа е невъзможна, докато Путин остава на власт