Така наречените референдуми в четири окупирани региона на Украйна бяха определени като "явно нарушение на международното право" от ръководителя на НАТО, информира БиБиСи.

Йенс Столтенберг заяви, че гласуванията, проведени от Русия в провинциите Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие, нямат легитимност. В публикация в Twitter, той добави, че тези територии са част от Украйна.

Коментарите му дойдоха, след като предварителните резултати от вота показаха, че огромно мнозинство от хората са гласували в полза на присъединяването към Русия - според самата Русия.

Столтенберг добави, че е дал да се разбере на украинския президент Володимир Зеленски, че неговите съюзници от НАТО са "непоколебими" в подкрепата си за суверенитета на Украйна и правото на страната на самоотбрана.

Зеленски потвърди, че двамата са обсъдили допълнителна подкрепа от НАТО.

Припомняме, че Русия обяви намерението си да проведе референдуми в окупираните територии преди седмица. Западът осъди остро този ход. Руският външен министър Сергей Лавров пък заяви, че Русия има готовност да защити териротиралната си цялост с всички възможни средства, дори ядрени оръжия.

Британското разузнаване: Путин обявява анексия на 30 септември
Обновена

Британското разузнаване: Путин обявява анексия на 30 септември

"Референдумите " приключват във вторник