Върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел заяви на пресконференция, че държавите-членки на ЕС ще наложат нови санкции срещу Русия възможно най-скоро заради референдумите в републиките Донбас, Запорожка и Херсонска област. Това съобщи АП.

"Допълнителни ограничителни мерки срещу Русия ще бъдат въведени незабавно, възможно най-скоро, в координация с нашите партньори", каза той.

Външните министри на ЕС спешно се събират 

Външните министри на ЕС спешно се събират 

Обсъждат отговор на частичната мобилизация на Путин

Борел заяви, че санкциите ще бъдат както персонални, така и секторни.

Борел каза това след неофициална извънредна среща на външните министри от ЕС в Ню Йорк, на която те приеха декларация, "осъждаща решително най-новата ескалация от страна на Русия".

"Ще продължим да увеличаваме нашата военна помощ и да проучваме нови ограничителни мерки срещу Русия", каза първият дипломат на ЕС.

Той също така добави, че страните от ЕС ще продължат да подкрепят Украйна, като предоставят военно оборудване и оръжия.

На 20 септември властите на Донецката и Луганската народна република, както и на Херсонска и Запорожка област решиха да проведат референдуми за присъединяване към Руската федерация.

Лавров за Украйна: Ще изпълним поставените цели, независимо колко време ще ни отнеме

Лавров за Украйна: Ще изпълним поставените цели, независимо колко време ще ни отнеме

Руският външен министър обвини Запада

Украинският парламент - Върховната рада, заяви, че е неприемливо да се провеждат референдуми в териториите, които не се контролират от правителството.

Руският външен министър Сергей Лавров пък изтъкна, че републиките Донбас, Запорожска и Херсонска област имат право на самоопределение съгласно Устава на ООН.