Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че всички цели на руската специална военна операция в Украйна ще бъдат постигнати, "независимо колко време ще отнеме това". Той каза това в интервю за списание Newsweek.

"С действията си за подхранване на русофобски неонацистки режим в Украйна, с военното си разширяване и превръщането на територията ѝ в плацдарм за възпиране на Русия Западът не ни остави друг избор, освен да проведем специална военна операция", заяви Лавров.

Сергей Лавров заговори за преговори с Украйна

Сергей Лавров заговори за преговори с Украйна

По думите му Русия не се отказвала от преговори с Украйна

Той припомни, че целите на руската военна агресия са защита на населението на Донбас, премахване на заплахите за сигурността на Русия, демилитаризация и денацификация на Украйна.

"Всички те остават актуални и ще бъдат изпълнени, независимо колко време ще отнеме това", подчерта Сергей Лавров.

Министърът също така отбеляза, че Русия "ще устои на всякакъв санкционен натиск".

По-рано френският президент Еманюел Макрон призова световната общност да окаже "максимален натиск" върху руския президент Владимир Путин, за да спре военната си агресия срещу Украйна.

На 21 септември руският президент Владимир Путин направи обръщение към руснаците, за да обяви частична мобилизация. Решението е взето поради необходимостта от запазване на суверенитета на Руската федерация, обясни Путин.

Путин обяви частична военна мобилизация
Обновена

Путин обяви частична военна мобилизация

Москва е готова да използва "всички налични средства", за да се защити

Той дори подчерта, че само тези, които са в резерва, ще подлежат на наборна военна служба.

Частичната мобилизация започна на 21 септември. Руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви, че ще бъдат мобилизирани 300 000 души.