Руският външен министър Сергей Лавров свързва липсата на преговори с позицията на Украйна и подкрепящите я западни държави.

Русия не се отказва от преговорите с Украйна, но протакането на процеса ще затрудни Киев да постигне споразумение с Москва, заяви руският външен министър Сергей Лавров в коментар за предаването "Кремъл. Путин". Заявката за преговори идва на шестия ден, след като украинската армия започна контраофанзивата си в Харковска област, където явно постига успехи

Външният министър на Русия припомня, че позицията на Русия по въпроса за преговорите с Украйна е била изложена от президента Владимир Путин на среща с ръководството на Държавната дума и ръководителите на фракции, съобщава ТАСС.

"Ние не се отказваме от преговорите, но тези, които отказват, трябва да разберат, че колкото по-дълго протакат този процес, толкова по-трудно ще им бъде да преговарят с нас", каза той.

От ISW: Руските сили са дезорганизирани, много от тях стават военнопленници

От ISW: Руските сили са дезорганизирани, много от тях стават военнопленници

Украинските сили имат за цел да сринат руските позиции около Изюм

Лавров изтъкна, че по време на разговорите в Истанбул в края на март украинската делегация е направила предложения за споразумение, които са били подкрепени от Русия, но впоследствие Киев се е отказал от постигнатите договорености. Припомняме, през март и април месец се проведоха поредица от срещи между украинската и руската преговорна група без особен резултат, след това преминаха в онлайн формат отново без резултат, докато през май месец съвсем замряха.

"За преговорите те [украинците] вече казаха всичко. Те твърдят, че преговорите могат да се проведат само след победа на Украйна. И тогава, когато "Русия се изтегли от украинските земи", те ще бъдат готови да говорят, налагайки ни своите условия", каза Лавров, като отбеляза, че тази позиция на Киев се подкрепя активно от западните страни.

Макрон: В даден момент Украйна ще трябва да преговаря с Русия

Макрон: В даден момент Украйна ще трябва да преговаря с Русия

Френският президент посочи, че това е от ключово значение за прекратяване на конфликта

"Ако това е техният избор, тогава знаем как можем да постигнем целите, поставени от руския президент Владимир Путин като част от специална военна операция", заяви министърът, отново отправяйки обвинения към западните страни.

Лавров заявява, че Москва все още не може да получи информация от Запада за провокацията в Буча, която се е случила два дни след като в Истанбул са били постигнати споразумения въз основа на предложенията на украинската делегация. "Онези, които гръмко се възмущаваха и обвиняваха Руската федерация, все още не могат да отговорят на въпроса дали можем да получим поне имената на хората, които според тях са били убити от руската армия. Намесва и името на Скрипал, обвинявайки западните страни, че "отиват за гъби", когато руската страна задава въпроси за тях. Припомняме, разследването за отравянето на бившия руски агент във Великобритания приключи със заключението, че следите водят към Кремъл.

Зеленски предупреди Русия за линията, отвъд която преговори не са възможни

Зеленски предупреди Русия за линията, отвъд която преговори не са възможни

Подозира, че Москва ще изправи на съд бойците от Мариупол навръх Деня на независимостта на Украйна