Шефът на руското разузнаване в четвъртък обвини Великобритания в лъжи, защото британците се опитват да отклонят вниманието от други въпроси, след като британската полиция заяви, че трети руски заподозрян е идентифициран при опита за убийство с Новичок през 2018 г. срещу бивш двоен агент, съобщава "Ройтерс".

Нападението срещу Сергей Скрипал, който продаде руски тайни на Великобритания, предизвика един от най-големите раздори между Русия и Запада след Студената война, което доведе до експулсирането на десетки дипломати, след като Великобритания обвини Москва.

През 2018 г. британските прокурори обвиниха двама руснаци в заговор за убийството на Скрипал и опита за убийство на дъщеря му Юлия и британски полицай.

Великобритания има достатъчно доказателства да обвини трети руснак за отравянето на Скрипал

Великобритания има достатъчно доказателства да обвини трети руснак за отравянето на Скрипал

Отравянето беше извършено в английския град Солсбъри през 2018 г.

Великобритания във вторник заяви, че друг руснак е обвинен задочно за нападението, което доведе до смъртта на жена от отравяне с Новичок и заяви, че тримата заподозрени са оперативни служители на руското военно разузнаване.

Русия отхвърля всяко участие, като обвинява в антируска пропаганда.

"Това е опит да се прикрие друга лъжа или да се подкрепи предишна лъжа", коментира Сергей Наришкин, ръководител на руската служба за външно разузнаване (SVR).

Наришкин заяви, че ходът на Великобритания се стреми да "отклони обществеността от срамното излизане от Афганистан, предимно от страна на САЩ и техните съюзници".

Талибаните бързо завзеха властта в Афганистан през август на фона на хаотичното изтегляне на Запада.

Руското външно министерство във вторник заяви, че Великобритания използва случая с отравянето, за да саботира умишлено отношенията между Великобритания и Русия.

Наришкин се гордее, че е пръв в западните санкции, а предателството в разузнаването не се прощава

Наришкин се гордее, че е пръв в западните санкции, а предателството в разузнаването не се прощава

Готов е да се срещне с шефа на ЦРУ, а опонентите считат СВР за една от най-силните разузнавателни структури