Сергей Наришкин, директор на Службата за външно разузнаване на Русия, заяви, че се гордее, че е в списъка на западните санкции от самото начало. "Това е източник на гордост. Там от самото начало, когато бях депутат на Държавната дума", каза той в интервю, цитиран от ТАСС.

По думите му като цяло руските и западните разузнавателни служби си сътрудничат много добре, с изключение на няколко. "Освен това, ние сме си взаимодействали доста и преди, особено през първия период на президентството на Тръмп, когато Майк Помпео оглави Централното разузнавателно управление. Той ми се обади буквално след назначаването му, след което, така да се каже, си разменихме телефонни разговори, аз го поканихме със служители в Москва, след което направихме повторно посещение".

Предателството в СВР е трагично събитие, което не може да бъде простено. "Нито една служба не е имунизирана от това, включително, за съжаление, руската служба за външно разузнаване. За съжаление трябваше да работя заедно с човек, който по-късно се оказа предател ... Не може да се прости предателство, не, това е невъзможно. Мисля, че човекът, с когото работих, който премина на страната на врага - сега е много зле."

Предателството в разузнаването се проявява по много причини. "Все сътрудник живее в определена среда. Много фактори му влияят. Някой не могат да устоят".

Наришкин: Опонентите на Русия трябва да осъзнаят, че е по-добре да не влизаме в конфликт

Наришкин: Опонентите на Русия трябва да осъзнаят, че е по-добре да не влизаме в конфликт

Той очаква рано или късно да се срещне с директора на ЦРУ Уилям Бърнс

Той отбеляза, че не е запознат със случаи, когато предатели се опитват отново да осъществят контакт и да обяснят причината за действията си. "Не знам за подобни опити, мисля, че ако веднъж са направили това, просто нямаш сили, воля да направиш крачка в друга посока".

Наришкин смята за възможно в бъдеще да се срещне с ръководителя на ЦРУ Уилям Бърнс. "Засега трябва да кажа, че нямаше контакти с него, въпреки че, разбира се, го поздравих доста учтиво. Първо, писмено и второ, няколко добри думи, които той наистина заслужава като професионалист в предишната си работа, както казах публично ... Вероятно сега той все още се запознава с делата. Не изключвам, че той ще се свърже."

Москва и Вашингтон продължават да обменят данни за борбата с тероризма, но такова взаимодействие сега е по-малко активно от преди.

СВР е една от най-добрите разузнавателни служби в света, това мнение се споделя и противниците на Русия, коментира Наришкин. "Е, вероятно е нескромно да се каже, но по принцип, разбира се. А нашите противници, нашите противници смятат, че руската служба за външно разузнаване е една от най-силните разузнавателни структури в света".

Шефът на МИ-5 предупреждава британците да се пазят от шпиони на Русия и Китай

Шефът на МИ-5 предупреждава британците да се пазят от шпиони на Русия и Китай

Крадат технологии, сеят раздори и атакуват инфраструктура

Има голямо количество информация, която се анализира и проверява от СВР. "Информацията трябва да се предоставя от различни източници. И, разбира се, не цялата информация е публична, в медиите, в социалните мрежи и т.н. ... Има информация, от която ръководството на страната се интересува да определи своята позиция по отношение на определени политически процеси, развиващи се в пространството. Международно пространство, по отношение на определени горещи точки. Тази информация е необходима, за да може ръководството на страната да вземе проверени, правилни решения."

"Ние нашата собствена информация, която предоставяме на нашите потребители, условно наричани потребители, проверяваме няколко пъти. Отговорни сме, защото въз основа на такава информация понякога се вземат много важни решения", добави той.

Според Наришкин добрите отношения между Русия и САЩ, и Запада като цяло са възможни, но това ще изисква много усилия.  "Взаимодействието на разузнавателните служби в конкретна посока отново и отново потвърждава такава обективна необходимост от добри отношения между Русия и така наречения Запад ... добрите отношения ще изискват много усилия и голяма воля и от двете страни."

Под дипломатическо прикритие в Германия има 200 руски шпиони

Под дипломатическо прикритие в Германия има 200 руски шпиони

Ново напрежение между Берлин и Москва

Той обясни и каква е разликата между шпионин и разузнавач. Хората, които помагат на руското разузнаване, споделят ценностите на Русия и нейната позиция по отношение на международните процеси.

"Те в ЦРУ не се наричат ​​шпиони, точно както ние не се наричаме шпиони. И ако говорите за хора, които всъщност помагат на нашето разузнаване и други разузнавателни служби, това са хора, които според някои доколкото те споделят, така да се каже, нашия мироглед, нашите възгледи, нашите ценности. В този случай това са хора, които са впечатлени от позицията на Русия за развитието на определени международни процеси, позицията на Русия за защита на международното право, човешките ценности ".

За разликите между шпионин и разузнавач, шефът на СВР подчерта, че разузнавачът е преди всичко член на тайната служба. "Шпионин, в терминологията на нашите западни противници, е или служител на руската външна разузнавателна служба, или наш източник, който предоставя съответна информация в интерес на гарантирането на сигурността на Русия".

Той се съгласи, че руският разузнавач винаги е интелектуалец, а общоприетата гледна точка за западните шпиони като авантюристи е до голяма степен погрешна, това просто е някакво обществено възприятие. 

Разузнаването на САЩ с прогнози за развитието на света до 2040 г.

Разузнаването на САЩ с прогнози за развитието на света до 2040 г.

Докладът е изготвен от топ представители на разузнавателните служби на САЩ