Началникът на британската контраразузнавателна служба МИ-5 предупреди британското население да се отнася към заплахата от шпионаж от Русия и Китай толкова бдително, колкото и към тероризма, като изтъкна, че чуждестранните шпиони се опитват да крадат технологии, да сеят раздори и да атакуват инфраструктура, информира "Ройтерс".

Атаките на 11 септември 2001 г. срещу САЩ преди почти 20 години направиха борбата с тероризма най-големия приоритет за западните специални служби, с огромни ресурси, фокусирани върху заплахата от местни и чуждестранни екстремисти.

МИ-5 обвини Facebook за свободен достъп на терористи в социалната мрежа

МИ-5 обвини Facebook за свободен достъп на терористи в социалната мрежа

Това става възможно с пълното криптиране на Messenger и Instagram

Ала нарастващата увереност на постсъветска Русия и възходът на Китай принудиха най-влиятелните началници на специални служби на Запада да върнат фокуса си върху старомодното контраразузнаване или шпиони, които се борят с други шпиони в постоянна игра на котка и мишка.

Генералният директор на МИ-5 Кен Маккалъм уточни, че британското разузнаване е предотвратило 10 000 прикрити подхода на чуждестранни шпиони, които се опитват да манипулират обикновените хора във Великобритания.

Последиците от шпионажа от чуждестранни сили могат да варират "от разочарование и неудобство, през загуба на средства за препитание и потенциално до загуба на живот", ще каже Маккалъм в реч в Thames House, лондонската централа на МИ-5.

МИ-5: Путин мисли 10 стъпки преди Запада

МИ-5: Путин мисли 10 стъпки преди Запада

Русия се готви за нова Студена война

"С течение на времето трябва да изградим същата обществена информираност и устойчивост към държавни заплахи, както го правехме през годините по отношение на тероризма", изтъква той в откъси от речта си, публикувана от МИ-5.

"Не трябва да се страхувате, а да сте включени", изтъква Маккалъм.

Британските шпиони твърдят, че Китай и Русия са се опитвали да откраднат търговски чувствителни данни и интелектуална собственост, както и да се намесват в политиката и да сеят дезинформация.

Пекин и Москва твърдят, че Западът е обзет от параноя относно заговори. И Русия, и Китай отричат да се намесват в чужбина, да се опитват да крадат технологии, да извършват кибератаки или да сеят раздори.

Шефът на руското разузнаване обвини ЦРУ и МИ-5 за отравянето на Скрипал

Шефът на руското разузнаване обвини ЦРУ и МИ-5 за отравянето на Скрипал

Било акт на провокация

Маккалъм, чиято цяла кариера е преминала в британските специални служби, настоя, че цялата страна трябва да бъде нащрек за заплахата от чуждестранно шпиониране.

"Виждаме, че се крадат или копират откритията на британските блестящи университети и изследователи; виждаме, че компании са изтърбушени от загубата на предимство, за което са работили усърдно", подчертава той.

"И при най-малка възможност враждебните актьори ще прекъснат години на търпеливи британски изследвания или инвестиции. Това се случва в сериозен мащаб. И това засяга всички нас. Британските работни места, британските обществени услуги, британското бъдеще", се подчертава още в речта на шефа на МИ-5.

МИ-5 започва като контраразузнавателна служба през 1909 г., като първо се фокусира върху заплахата от Германия, а след това, след Втората световна война, се фокусира върху заплахата през Студената война, създадена от агентите на Съветския съюз.

Маккалъм ще говори и за опасностите, произтичащи от Северна Ирландия, крайнодесни групи и изтеглянето на силите от Афганистан.

Руските власти иронизираха твърденията на шефа на МИ-5 за "руската опасност"

Руските власти иронизираха твърденията на шефа на МИ-5 за "руската опасност"

"Дали назначението на Борис Джонсън е дело на Кремъл"