Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова иронично коментира думите на шефа на МИ-5 Андрю Паркър за заплахата, която представлява Русия за Обединеното кралство, запитвайки дали назначението на Борис Джонсън за британски външен министър не е дело на Кремъл, съобщават руски медии.

Шефът на Ми5: Русия се превръща в нарастваща заплаха

Шефът на Ми5: Русия се превръща в нарастваща заплаха

Москва използва пропаганда, шпионаж, кибератаки...

По-рано шефът на МИ-5 даде интервю за в. "Гардиън", в което той отбеляза, че Русия представлява нарастваща заплаха за стабилността на Великобритания и "използва множество държавни институции", за да защитава външнополитическите си интереси с все по-агресивни методи.

Мария Захарова написа в профила си във "Фейсбук", че британският вестник я е помолил да коментира обвиненията на Паркър по адрес на Русия.

"Аз отговорих на "Гардиън", че към шефа на МИ-5, който декларира, че "използването от страна на Москва на всички методи за продължаването на своята външна политика, която застрашава стабилността на неговата страна", аз имам уточняващ въпрос: "Смята ли той, че назначаването на Борис Джонсън като ръководител на министерството на външните работи на Великобритания е дело на Кремъл?", написа Захарова.

Прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков също коментира интервюто на ръководителя на британското разузнаване, като заяви, че обвиненията били неоснователни и безпочвени.