Ръководителят на британското контраразузнаване МИ-5 Кен Маккалъм критикува остро ръководството на Facebook за осигуряване на свободен достъп на терористи в социални мрежи, позволявайки криптиране "от край - до край" съобщава The Times. 

Тези планове за криптиране ще блокират стотици разследвания за борба с тероризма, "решенията, взети в заседателните зали в Калифорния, са толкова важни за способността ни да си вършим работата, колкото решенията, взети в Афганистан или Сирия", каза Маккалъм.

Плановете на Зукърбърг да осигури поверителност за Messenger и Instagram означават, че терористите могат да изпращат незаконно съдържание и да планират тайно атаки.

В първото си интервю 46-годишният Маккалъм подчертава, че се съгласява със Зукърбърг, че неприкосновеността на личния живот е важна, но посочи, че в този случай "нашата работа е да се занимаваме с един случай на милион".

"Ако по подразбиране имате такова криптиране, което не може да бъде разкрито, вие ефективно давате свободен достъп на ренегати - терористи или лица, които организират сексуално насилие над деца в Интернет - един свободен достъп, когато знаят, че никой не може да види какво правят", коментира шефът на разузнаването.

Контраразузнаването по никакъв начин не се стреми да установя надзор, но се нуждае от достъп, за да попречат на терористите да създават бомби и да радикализират други, добави Маккалъм.

Той също така каза, че враждебни държави и други са се опитали да се намесят в "Уестминстър", опитвайки се да повлияят на министри и депутати.

Британската кралица: Приемаме закони за борба с враждебна чужда дейност

Британската кралица: Приемаме закони за борба с враждебна чужда дейност

Русия и Китай са основните заплахи за сигурността на кралството