Правителството на Великобритания ще приеме закони, насочени към борба с враждебна дейност на чужди държави. Това съобщи във вторник британската кралица Елизабет II с реч при откриването на новата сесия на парламента на страната, съобщават БиБиСи и ТАСС.

"Ще бъдат приети закони за борба с враждебната дейност на чужди държави. Моите министри ще изпълнят препоръките от Всеобхватния преглед на сигурността, отбраната и външната политика", каза Нейно Величество, очертавайки програмата на кабинета за следващата година.

В проучване, което е представено през март, Русия и Китай са определени като основните заплахи за сигурността на кралството.

Рааб: Британия увеличава ядрените си оръжия като застрахователна полица

Рааб: Британия увеличава ядрените си оръжия като застрахователна полица

Това е необходимо и надеждно ядрено възпиране срещу враждебни държави

От няколко години правителството проучва въпроса за разширяване на правомощията на британските разузнавателни служби, което трябва да им позволи да се борят по-ефективно с външни заплахи, включително шпиони и хакерски дейности. Обединеното кралство изучава и опита на други страни при регистрирането на чуждестранни агенти.

Както се посочва в документ, представен от правителството към речта на кралицата, приоритетът на кабинета е да измени остарелия закон за държавната тайна, което ще позволи да се използва срещу много по-широк кръг от хора, които могат да представляват заплаха за сигурността и интересите на страната, включително хакери, работещи за чуждестранни разузнавателни служби.

"Проучваме и въпроса за възможността за въвеждане на наказателна отговорност за други видове вредни дейности, извършвани от чужди държави и по тяхно указание. Обмисляме и изменение на законодателството относно държавната измяна", се казва в документа.

Правителството на премиера Борис Джонсън също възнамерява да въведе правила за регистриране на чуждестранни влияния за организации и лица, за да ограничи възможността за научно-технически шпионаж и чужда намеса в демократичните процеси.

Британско разузнаване: Вражеска държава води електронна война срещу кралски ВВС

Британско разузнаване: Вражеска държава води електронна война срещу кралски ВВС

Русия опитвала да заглуши сателитни комуникации на самолети, излитащи от Кипър

По традиция речта за кралицата се изготвя от кабинета на министрите, а основните й теми са приоритетите на правителството за предстоящата парламентарна сесия, която обикновено трае една година. Предишната церемония по откриването на новата сесия на парламента се състоя през декември 2019 г. - преди началото на пандемията COVID-19.

След речта, в продължение на няколко дни и двете камари - Камарата на общините и Камарата на лордовете - обсъждат основните разпоредби. След това речта се подлага на гласуване в Камарата на общините, което се разглежда като израз на доверие към правителството, което миналата седмица значително укрепи позициите си след уверена победа на консерваторите на регионални избори в Англия.

Поради ограниченията на коронавируса, една от най-поразителните церемонии с участието на кралицата е по-малко пищна от обикновено. Монархът пристигна в Уестминстърския дворец с лимузина, а не с традиционна позлатена карета, теглена от осем коня.

Елизабет II не е придружена от охрана и не е посрещната от членове на почетната гвардия, а в Камарата на лордовете, където тя говори, има само 74 души, които са представили отрицателен резултат от тест за COVID-19, да съблюдават правилата за дистанциране и да носят маски.

Кралицата не носеше традиционното наметало и короната с диаманта "Кохинор", предпочитайки пред тях елегантна светло-лилава рокля и шапка от същия цвят.

Британия праща бойни кораби в Черно море

Британия праща бойни кораби в Черно море

Стелт F-35B и хеликоптери за лов на подводници са в готовност на флагманския самолетоносач HMS Queen Elizabeth