Британският външен министър защити плановете Великобритания да увеличи запасите си от ядрени бойни глави, съобщава "Политико".

Доминик Рааб каза, че ходът дава на Великобритания "крайната застрахователна полица" срещу "враждебни държави".

Великобритания планира да вдигне сегашната граница от 180 на 260 бойни глави, като сложи край на тенденцията след Студената война към постепенно разоръжаване.

Рааб: Британия иска добри отношения с Китай, но ценностите са на първо място

Рааб: Британия иска добри отношения с Китай, но ценностите са на първо място

Британия никога няма да отстъпи от ценностите на отворените общества, демокрацията и правата на човека

Рааб посочи потенциалното разпространение на иранско ядрено оръжие като една от причините за увеличаване на британските запаси.

"Тъй като с течение на времето, когато обстоятелствата се променят и заплахите се променят, трябва да поддържаме минимално надеждно ниво на възпиране. Защо - Тъй като това е крайната гаранция, крайната застрахователна полица срещу най-лошата заплаха от враждебни държави."

Неговите коментари дойдоха, когато премиерът Борис Джонсън се подготви да разкрие констатациите от своя обширен преглед на глобалната политика на Великобритания, като се очаква да се съсредоточи върху Азия след напускането на Великобритания от ЕС.

Относно най-непосредствените заплахи за Великобритания, Рааб изрази загриженост относно използването на химическо оръжие и нарастващата опасност от кибератаки - "не само индивидуална банкова сметка на човек ... но и критичната национална инфраструктура".

Британия увеличава ядрените оръжия Trident с над 40% и се готви за 2030 г.

Британия увеличава ядрените оръжия Trident с над 40% и се готви за 2030 г.

Джонсън прекрати разоръжаването след Студената война в отговор на заплахите Русия и Китай