Британското военно разузнаване твърди, че "вражеска държава" редовно се е опитва да пречи на сателитните комуникации, в акт на електронна война срещу транспортни самолети A400M, напускащи ВВС базата Акротири в Кипър, докато на борда има войници, съобщава The Times.

Британските разузнавателни агенции смятат, че Русия редовно пречи на A400M да излитат от базата. "Русия се опитва да блокира сателитни сигнали за излитащи самолети от Акротири ... това са транспортни самолети, доставящи резервни части, а не изтребители".

От двете страни в тази част на Средиземно море, които се считат за "враждебни" - Русия и Сирия - само първата има средства за заглушаване на сателитни сигнали.

Атаките биха могли да попречат на пилота да разбере къде е самолетът или посоката, в която лети и потенциално да доведе до жертви. Нито един от опитите не е успешен.

Тези обвинения са свързани и с новия британски документ за отбранителни приоритети на армията. Той включва план за по-широки военни операции "в сивата зона" (условията нито на война, нито на мир), като се вземат предвид подобни вражески дейности.

Лондон разглежда Русия като най-сериозната заплаха за своята сигурност. Британският премиер Борис Джонсън заяви, че това е най-голяма ревизия на "стратегията за отбрана на страната след Студената война".

Британия става икономическа и военна сила на доброто в свят със застрашена демокрация

Британия става икономическа и военна сила на доброто в свят със застрашена демокрация

Очаква комбинираният БВП на автократичните режими да надвиши този на демокрациите до 2030 г.