Демокрацията в световен мащаб е застрашена и е изправена пред най-голямата заплаха от края на Студената война, заяви британският външен министър в сряда в реч, описваща стремежите на страната му да бъде водеща световна сила, съобщава АП.

Речта на Доминик Рааб пред Форума за сигурност в Аспен в САЩ се стреми да подчертае как Великобритания може да бъде сила на доброто чрез икономическо, военно, дипломатическо и културно влияние. Великобритания иска да бъде "фар на надеждата" в свят, в който се очаква комбинираният БВП на автократичните режими да надвиши този на демократичните страни през следващото десетилетие, каза Рааб.

Но Рааб и премиерът Борис Джонсън са подложени на критика, заявявайки, че Великобритания иска да продължи да осъществява търговски връзки с Китай и други страни, които нарушават човешките права.

Британия увеличава ядрените оръжия Trident с над 40% и се готви за 2030 г.

Британия увеличава ядрените оръжия Trident с над 40% и се готви за 2030 г.

Джонсън прекрати разоръжаването след Студената война в отговор на заплахите Русия и Китай

Във вторник депутатите критикуваха Джонсън за непоследователност и наивност, след като той заяви, че иска да работи с Пекин за стимулиране на търговията и за справяне с изменението на климата - дори когато той призна заплахите, които Китай представлява.

Рааб също е подложен на критика, след изтекъл запис, в който той разказва на служители от британското външно министерство, че Великобритания възнамерява да "търгува либерално по целия свят", включително със страни, които не отговарят на международните стандарти за правата на човека.

"Ако се ограничим до страни със стандарти за правата на човека на ниво Европейска конвенция за правата на човека, няма да сключваме много търговски сделки с пазарите на бъдещето", обяснява той в съобщението.

Великобритания призова Китай да спре с репресиите срещу политическите свободи на Хонконг и злоупотребите срещу уйгурите в Синдзян, коментира вчера Рааб.

"Има положителни страни и трябва да търсим областите на конструктивна ангажираност - очевидно в бизнеса и търговията", каза той след основната си реч. "Всички търгуват с Китай."

Британското правителство публикува нов документ за преглед на външната политика и отбраната във вторник, очертавайки желанието си за много по-силно влияние в Азия. Прегледът също проправи пътя на Обединеното кралство да увеличи ядрените си оръжия, отменяйки съществуващите ангажименти за постепенно ядрено разоръжаване.

Джонсън обеща Британия отново да научи изкуството да се конкурира с държави с противоположни ценности

Джонсън обеща Британия отново да научи изкуството да се конкурира с държави с противоположни ценности

Ядрена сила с глобален обхват и военни способности в кибер, космос, морска, сухопътна и въздушна среда