Британският премиер Борис Джонсън заяви във вторник, че Обединеното кралство ще работи с Китай, ако действа "в съответствие с нашите ценности и интереси" и изгради "по-силни и положителни икономически отношения", въпреки че новият интегриран преглед на правителството за сигурността, отбрана, развитие и външната политика определя Пекин като една от най-големите заплахи за страната.

"Няма съмнение, че Китай ще представлява голямо предизвикателство за отворено общество като нашето", каза Джонсън пред Камарата на общините. Той добави, че Великобритания ще "отстоява нашите ценности, както и нашите интереси" и ще продължи да разглежда въпроси като отношението на Китай към мюсюлманското уйгурско малцинство и подхода към Хонконг.

Това е първият такъв интегриран преглед в Британия след Студената война. "Прегледът описва как ще укрепим нашите съюзи, ще укрепим способностите си, ще намерим нови начини за постигане на решения и ще научим отново изкуството да се конкурираме с държави с противоположни ценности", коментира Джонсън.

Джонсън коментира по-рано и че "ваксината Oxford-AstraZeneca показва защо ние и светът имаме нужда Великобритания да бъде глобална".

Амбицията на премиера е кралството да остане ядрено въоръжена сила с глобален обхват и военни способности във всичките пет оперативни области - кибер, космос, морска, сухопътна и въздушна среда.

Очертавайки стратегията пред депутатите, Борис Джонсън заяви, че и след Брекзит Обединеното кралство ще остане "неотклонно ангажирано" към отбранителния алианс на НАТО и ще пази мира и сигурността в Европа.

Рааб: Британия увеличава ядрените си оръжия като застрахователна полица

Рааб: Британия увеличава ядрените си оръжия като застрахователна полица

Това е необходимо и надеждно ядрено възпиране срещу враждебни държави