Скотланд ярд разследва ролята на руския президент Владимир Путин в използването на новичок срещу Сергей и Юлия Скрипал в Солсбъри, пише "Гардиън".

Според оценката на британските разузнавателни агенции Путин "вероятно" е одобрил атаката срещу бившия руски агент и дъщеря му през март 2018 г. Двамата се разболяха тежко, но се възстановиха.

Антируските санкции на САЩ по случая „Скрипал” влизат от 19 август за 1 г.

Антируските санкции на САЩ по случая „Скрипал” влизат от 19 август за 1 г.

Мерките ще попречат на Москва да получава заеми, финансова или техническа помощ

Британката Даун Стърджис почина, след като попадна на захвърлен флакон за парфюм, използван от двама руски агенти за пренасяне на бойното отровно вещество. Двамата руски агенти са обвинени за атаката. Великобритания иска да бъдат екстрадирани и издаде европейска заповед за ареста им. Интерпол пък ги издирва с червена бюлетина.

Нийл Басу, национален координатор на британската полиция за борба с тероризма, съобщи, че разследването на атаката продължава. Басу подчерта, че въпросите около повдигането на обвинения във връзка с атаката са сложни. "Вие трябва да докажете, че Путин е пряко замесен", подчерта той и добави, че към този момент не са събрали достатъчно доказателства.

САЩ наложиха нови санкции на Русия по случая „Скрипал”

САЩ наложиха нови санкции на Русия по случая „Скрипал”

Руски депутат коментира, че издаденият в четвъртък вечерта указ на Тръмп още повече ще затрудни установяването на нормални отношения

Сергей и Юлия Скрипал бяха отровени с новичок в британския град Солсбъри през март 2018 г. Те оцеляха, но най-малко други трима бяха отровени, включително и британката Даун Стърджис, която почина.