Руското министерство на отбраната публикува изявление на официалната си интернет страница, с което потвърждава, че руските войски се изтеглят от Балаклея и Изюм. Изявлението е съпроводено с видео с говорителя Игор Конашенков.

Путин за втори път говори за жертви, Конашенков - само украински военни

Путин за втори път говори за жертви, Конашенков - само украински военни

За втори път в брифинга на МО се говори за бойни действия в Харковска област

Официалното изявление на министерството:

"За да се постигнат заявените цели на специалната военна операция за освобождаване на Донбас, беше решено да се прегрупират руските войски, разположени в районите на Балаклея и Изюм, за да се увеличат усилията в посока Донецк.

За тази цел в рамките на три дни беше проведена операция по оттеглянето и организирането на прехвърлянето на Изюмско-Балаклийската група войски на територията на Донецката народна република.

В хода на операцията са проведени редица диверсионни и демонстрационни действия, които маркират действителните действия на войските.

За да се предотвратят щетите за руските войски, противникът е подложен на тежка огнева атака с помощта на авиация, ракетни войски и артилерия.

За три дни бяха унищожени над две хиляди украински и чуждестранни бойци, както и над сто единици бронирана техника и артилерия."

Държавната агенция ТАСС откроява разпространеното от руското министерство на отбраната видео с преместване на руските войски вчера.

Видеото показва военен конвой с бронетранспортьори БТР-82А и теглени гаубици Д-20. Освен знаците Z и V видеото показва и нов символ - кръг в триъгълник.

Преди това информацията от редовния брифинг на руското военно министерство с говорител Игор Конашенков бе за понесени сериозни щети от страна на украинската армия с елиминирани до 300 украински военнослужещи" за последните 24 часа. Също така Конашенков заяви, че с високопрецизни ракети са нанесени удари с по щаба на Пета бригада на Националната гвардия на Украйна, бригадата на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) и националното формирование "Кракен" точно в района на Балаклея, както и на Чугуев - и двата града се намират в частично окупираната Харковска област. Това беше втори пореден ден, в който руското ведомство споменава за украинската контраофанзива, след като няколко дни мълча по темата.

След като в продължение на месец Украйна прави намеци за готвена контраофанзива срещу руските окупационни войски и насочи ударите си към южните области, предимно Херсонска област, унищожавайки инфраструктура и логистични центрове, преди няколко дни нанесе изненадващ удар по руските войски в Харковска област. 

Украинците изненадаха руските войски в Харковска област

Украинците изненадаха руските войски в Харковска област

Атака срещу Балаклея

В началото на месеца в свой материал CNN, позовавайки се на свой източници от Киев и Вашингтон, написа, че първоначално украинците са обмисляли по-широка контраофанзива, но след проиграване на планираното съвместно с американските партньори, е взето решение за ограничаване на обхвата само до южното направление - Херсонска област. В последните дни почти няма новини от тази част на Украйна, почти напълно окупирана. 

Украинците напредват към Купянск, руснаците с признание за трудности

Украинците напредват към Купянск, руснаците с признание за трудности

Прави впечатление поведението на руските медии от вчера и днес

Руснакът бизнесмен в изгнание Михаил Ходорковски публикува в Туитър документ на руското министерство на финансите, който дава информация за загиналите войници от редовната руска армия. Документът е с дата 26 август 2022 г. и е без реквизити като печат и входящ номер, но според сметките реалните загуби на руснаците са почти 48 758 убити. В документа се визират само руските граждани, наети на трудов договор от Министерството на отбраната, и не са включени доброволците и мобилизираните от самопровъзгласилите се Донецка народна република и Луганска народна република.