Украинските въоръжени сили са започнали настъпление на Харковския фронт. Във вторник те внезапно са нанесли тежък удар по фланга на така наречената "Изюмска групировка" на руските войски в посока Балаклея.

Според многобройни, макар и официално непотвърдени съобщения, руските сили, съставени предимно от мобилизирани жители на Донбас, се оттеглят набързо зад река Сиверски Донец.

Още сутринта западни наблюдатели започнаха да говорят за внезапни действия на украинските въоръжени сили в Харковска област, което бе потвърдено и от няколко руски военни блогъри. Според няколко източника, които не могат да бъдат проверени, изрично посочва BBC, в покрайнините на Балаклея се водят боеве. В интернет се появяват снимки на взривени мостове в града.

Проруските телеграм канали са пълни с тревожни съобщения - според тях украинската армия е превзела село Вербовка край Балаклея, където е разположен голям руски арсенал. Други източници съобщават, че украинските войски вече са окупирали самата Балаклея.

Взривиха автомобила на коменданта на Бердянск

Взривиха автомобила на коменданта на Бердянск

Противоречива информация дали Артьом Бардин е оживял

В последното си обръщение, по традиция от началото на войната украинският президент прави видеообръщения почти всяка нощ, Володимир Зеленски намекна, че украинските въоръжени сили са започнали контранастъпление в различни посоки. "Няма да кажа, че това е само контраофанзива в Херсонска област... Има посока или посоки - в множествено число - и ние трябва да продължим напред", каза той. Зеленски настоява все още подробности да не бъдат изнасяни, за да може украинците да имат предимството на изненадата.

Украинските официални източници все още не са коментирали офанзивата край Харков. Ръководителят на украинската президентска канцелария Андрий Ермак само написа в канала си в Telegram: "Добър ден."

Съветникът на Ермак Серхий Лешченко обеща в своя Twitter, че "тази вечер ще има страхотни новини от президента Зеленски за контраофанзивата в Харковска област".

Защо е важна Балаклея?

Балаклея се намира северозападно от Изюм и през нея минават основните потоци за снабдяване на голяма руска групировка, която е насочена към Славянск и Краматорск. През Балаклея минава пътят за Купянск - железопътна гара, през която се получават по-голямата част от военните товари от руска територия. На изток от Изиум тече доста широката река Оскол, която затруднява снабдяването на групата Изиум.

Ако съобщенията за превземането на Балаклея от украинските въоръжени сили се потвърдят, това сериозно ще усложни позициите на руските войски: първо, този град им прикрива тила, и второ, оттам се откриват пътищата към Купянск и Веселое. А това вече е свързано с риск от обкръжаване.

Русия купува ракети и снаряди от Северна Корея, според американското разузнаване

Русия купува ракети и снаряди от Северна Корея, според американското разузнаване

За САЩ това е знак, че санкциите силно са ограничили опциите за военни доставки на Москва

Военният анализатор Филипс О'Брайън, професор по стратегически изследвания в университета "Сейнт Андрюс", пише, че украинските военни вероятно са направили изненадващ ход в тази област за руската армия. "Ако украинците наистина постигнат оперативна изненада край Харков, това ще покаже в каква бъркотия се намира руската армия", смята О'Брайън. - "Като се имат предвид различните системи за наблюдение (от сателити до дронове, киберсредства и други подобни), бих предположил, че подобна оперативна изненада е почти невъзможна за постигане."

"Освен това всичко това се случва в близост до границата с Русия. Ако руснаците са пропуснали това, значи армията им е в по-лошо състояние от очакваното", продължава експертът. Освен това допълва, че това би било и добър знак, че режимът на секретност в Украйна е съвсем наред.

О'Брайън добавя и че ако се потвърди информацията, че руснаците са знаели за предстоящата атака край Харков, но просто не са имали какво да направят, то това би говорело за друг вид безредие и липсата на гъвкавост в действията на руската армия.

Друг военен експерт, с когото отново разговаря руската редакция на BBC, Роб Лий, старши сътрудник в Института за външна политика във Вашингтон, отбелязва: "Любопитно е, че през последния месец по няколко руски телеграмни канала се говореше за концентрация на украински сили край Харков, но изглежда, че днес Украйна все пак е успяла да постигне изненада."

ISW наблюдава дезорганизация на руските военни в Украйна

ISW наблюдава дезорганизация на руските военни в Украйна

Путин намекна, че не е доволен, а украинското контранастъпление дава резултати