Русия купува милиони артилерийски снаряди и ракети от Северна Корея, според наскоро разсекретени данни на разузнаването на САЩ - знак, че наложените й глобални санкции са ограничили сериозно веригите й за военни доставки и са принудили Москва да се прибегне до нежелани държави, съобщава The New York Times.

Разкритието идва дни, след като Русия получи първата партида ирански дронове, някои от които според американските власти са с механични дефекти. Правителството на САЩ заяви, че решението на Русия да прибегне до Иран, а сега - и Северна Корея, е било знак, че санкциите и контрола над износа, наложени от Съединените щати и Европа, ограничават възможностите на Москва да осигурява припаси за армията си.

Британското разузнаване: Русия има проблеми с дроновете

Британското разузнаване: Русия има проблеми с дроновете

Това вероятно влошава тактическата осведоменост

САЩ оповести малко информация от разсекретените сведения на разузнаването си за конкретното съдържание, времето и размера на доставката и към момента не може да се извърши независима проверка по отношение на сделката. Представител на Съединените щати заяви, че освен ракетите с малък обсег и артилерийските снаряди, се очаква за в бъдеще Русия да се опита да купи и друго севернокорейско оборудване.

"Кремъл трябва да е разтревожен, че се налага да купува каквото и да било от Северна Корея", смята Мейсън Кларк, който ръководи руския екип в Института за изследване на войната.