В днешното обобщение на британското военното разузнаване, в което се анализират настъпателните действия на Украйна в Херсонската област, Министерството на отбраната на Великобритания подчертава проблема с безпилотните самолети, с който Русия изглежда се е сблъскала. Безпилотните летателни апарати са уязвими както от кинетична намеса (директно свалени), така и от електронно заглушаване.

Позовавайки се на акаунта в Twitter на "Одески вестник", наблюдателите от военното разузнаване пишат, че през уикенда над западния бряг на река Днепър са регистрирани едва 27 полета на руски дронове - в сравнение със средно 50 на ден през август. На 21 август украинските сили съобщават за поразяването на три руски тактически безпилотни летателни апарата "Орлан 10" в рамките на един ден.

През последните години руската военна доктрина отрежда на безпилотните летателни апарати все по-важна роля - особено за откриване на цели за артилерийски удари. Предвид бойните загуби е вероятно Русия да се бори за поддържане на запаси от такива машини, което се усложнява от недостига на компоненти в резултат на международните санкции.

Ограничената наличност на разузнавателни безпилотни летателни апарати вероятно влошава тактическата осведоменост и все повече затруднява руските операции, се казва в заключението на доклада. 

Русия получила иранските дронове, но били с дефекти

Русия получила иранските дронове, но били с дефекти

Москва не успява да произведе собствени заради санкциите

Припомняме, че Британската изследователска група Conflict Armament Research (CAR), след като е изследвала в периода от 12 до 16 юли материали от оръжия, използвани по време на руско-украинския конфликт, е стигнала до извода, че в тях се използват много чужди компоненти. Идентифицирани са 650 уникални артикула от 144 неруски производители, като много от частите са произведени след 2014 г. - когато започна конфликтът между Украйна и Русия и когато западните страни въведоха санкции спрямо Русия. Много от тези компоненти са произведени след 2014 г., някои дори и през 2021 г.