Източници на Washington Post в Пентагона съобщиха, че руската армия е получила от Техеран първата партида бойни дронове иранско производство, съобщава Руската служба на Би Би Си.

Два вида дронове са изпратени на Москва в началото на месеца, пише вестникът. Въпреки това, съдейки по наличните разузнавателни данни, руското командване е крайно недоволно от първите резултати от проведените тестове, тъй като много от получените безпилотни самолети са се оказали дефектни.

Според Пентагона Русия е купила два типа дронове от Иран - "Мохаджер-6" и "Шахед" . Те се използват не само за въздушни удари, но и за радиоелектронна борба (нарушаване или прихващане на комуникации на противника), както и за по-точно насочване на артилерийския огън.

Отчасти Москва беше принудена да се обърне за помощ към Иран, тъй като санкциите и експортният контрол, наложени на руската икономика, правят много по-трудно производството на собствени бойни дронове.

Украинските сили използват широко дронове, предоставени от Съединените щати и други съюзници, най-вече Турция. Именно с помощта на дрон през юли беше доставено взривно устройство, хвърлено върху щаба на руския Черноморски флот в анексирания Крим, в резултат на което бяха ранени няколко души.

ПВО, дронове и радари праща САЩ за Украйна

ПВО, дронове и радари праща САЩ за Украйна

Байдън: Мракът, който движи автокрацията, не може да се сравнява с пламъка на свободата, който осветява душите на свободните хора

Миналия месец Белият дом за първи път публично предупреди, че Иран планира да достави на Москва "стотици" въоръжени безпилотни самолети. Няколко дни по-късно Вашингтон съобщи, че руски официални лица са посетили Иран на два пъти, за да договорят доставката.

Вашингтон публикува и сателитни изображения на дронове "Шахед-191" и "Шахед-129", които са в полет, докато транспортен самолет на руската делегация е на земята.

От своя страна иранският външен министър Хосейн Амир Абдолахиан заяви, че Техеран поддържа "различни видове сътрудничество с Русия, включително в сектора на отбраната".

САЩ: В Иран руснаци тренират с местни дронове

САЩ: В Иран руснаци тренират с местни дронове

Техеран подготвя сделка с Кремъл