Президентът на Съединените щати Джо Байдън обяви в сряда пакет от помощ на стойност 2,98 милиарда долара за Украйна под формата на оръжия и оборудване, които ще бъдат доставени чрез Инициативата за подпомагане на сигурността на Украйна. Според изявлението пакетът е "най-големият транш от помощ за сигурността досега".

"Това ще позволи на Украйна да придобие системи за противовъздушна отбрана, артилерийски системи и боеприпаси, противовъздушни безпилотни системи и радари, за да гарантира, че може да продължи да се защитава в дългосрочен план", гласи изявлението.

Съобщението идва, когато правителствата на Обединеното кралство и Норвегия също ще предоставят микродронове на Киев, дарение на стойност 9,3 милиона долара, а Джонсън обяви нова британска военна помощ.

"От името на всички американци поздравявам народа на Украйна за Деня на независимостта. През последните шест месеца украинците вдъхновиха света с изключителната си смелост и отдаденост на свободата. Те устояха решително и силно пред лицето на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна. И днешният ден е не само празник на миналото, но и категорично потвърждение, че Украйна с гордост остава - и ще остане - суверенна и независима нация", пише в изявлението на Байдън, публикувно от Белия дом.

"Съединените американски щати се ангажират да подкрепят народа на Украйна, докато той продължава да се бори за защита на своя суверенитет. Като част от този ангажимент, с гордост обявявам нашия най-голям транш от помощ за сигурността досега: приблизително 2,98 милиарда долара оръжия и оборудване, които ще бъдат предоставени чрез Инициативата за подпомагане на сигурността на Украйна. Това ще позволи на Украйна да придобие системи за противовъздушна отбрана, артилерийски системи и боеприпаси, противовъздушни безпилотни системи и радари, за да гарантира, че може да продължи да се защитава в дългосрочен план".

"Знам, че този ден на независимостта е горчиво сладък за много украинци, тъй като хиляди бяха убити или ранени, милиони бяха прогонени от домовете си и толкова много други станаха жертва на руски зверства и атаки. Но шестте месеца безмилостни атаки само засилиха гордостта на украинците в тях самите, в тяхната страна и в тяхната тридесет и една години независимост. Днес и всеки ден ние сме с украинския народ, за да обявим, че мракът, който движи автокрацията, не може да се сравнява с пламъка на свободата, който осветява душите на свободните хора навсякъде. Съединените щати, включително гордите украински американци, очакват с нетърпение да продължат да празнуват Украйна като демократична, независима, суверенна и просперираща държава за десетилетия напред".

САЩ с 3 млрд. долара нова военна помощ за Украйна

САЩ с 3 млрд. долара нова военна помощ за Украйна

За отбраната на Украйна в средносрочен и дългосрочен план