Русия се e сблъскала с "многобройни провали" с иранските дронове, които тя закупи от Техеран по-рано този месец, за да ги използва във войната с Украйна. Това твърди високопоставен служител от администрацията на американския президент Джо Байдън, цитиран от "Ройтерс".

Служителят, пожелал анонимност, посочва, че според Съединените щати Русия е получила дронове от серия "Мохаджер-6" и "Сахед" този месец, като доставката вероятно е част от руски план за придобиване на стотици такива безпилотни апарати.

Според Вашингтон Русия възнамерява да използва тези ирански безпилотни летателни апарати, които могат да извършват атаки въздух-земя.

През юли съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан заяви, че Съединените щати разполагат с информация, че Иран се готви да предостави на Русия до няколкостотин дрона.

Русия е получила стотици бойни дронове от Иран

Русия е получила стотици бойни дронове от Иран

Засилват се опасенията, че това ще усложни преговорите по ядрената сделка

Миналия месец Белият дом за първи път публично предупреди, че Иран планира да достави на Москва "стотици" въоръжени безпилотни самолети. Няколко дни по-късно Вашингтон съобщи, че руски официални лица са посетили Иран на два пъти, за да договорят доставката.

Вашингтон публикува и сателитни изображения на дронове "Сахед-191" и "Сахед-129", които са в полет, докато транспортен самолет на руската делегация е на земята.

От своя страна иранският външен министър Хосейн Амир Абдолахиан заяви, че Техеран поддържа "различни видове сътрудничество с Русия, включително в сектора на отбраната".

Иран отрича да продава дронове на Русия

Иран отрича да продава дронове на Русия

Техеран избягва всякакви стъпки, които могат да доведат до ескалация в Украйна