Русия се е сдобила със стотици ирански дронове, които могат да бъдат използвани във войната срещу Украйна, въпреки предупрежденията на Съединените щати към Техеран да не ги изпраща, съобщава "Асошиейтед прес".

Засега не е ясно дали Русия е започнала да използва безпилотните самолети срещу украински цели. По всичко личи обаче, че те са в бойна готовност и готови за употреба, заявиха служители от западното разузнаване, пожелали анонимност.

Тази доставка е поредният знак за все по-тясното военно сътрудничество между дългогодишните съюзници и потвърждава предупрежденията на критиците на продължаващите преговори за възобновяване на ядрената сделка с Иран от 2015 г., от която САЩ се оттеглиха през 2018 г.

САЩ плашат Иран със санкции, ако продава дронове на Русия

САЩ плашат Иран със санкции, ако продава дронове на Русия

Вашингтон следи внимателно ситуацията

Преговорите за връщане на Иран и САЩ към споразумението, което би предоставило на Техеран облекчение на санкциите в размер на милиарди долари в замяна на ограничаване на ядрената му програма, бележат напредък.

Противниците на сделката обаче смятат, че премахването на санкциите срещу Техеран може да позволи на Русия да засили военните си усилия в Украйна и да заобиколи санкциите, наложени след инвазията през февруари, като започне да прекарва петрол и други продукти през Иран.

Изправена пред икономически санкции и ограничения във веригите си за доставки заради нахлуването си в Украйна, Русия все повече се обръща към Иран като ключов партньор и доставчик на оръжия.

Иран отрича да продава дронове на Русия

Иран отрича да продава дронове на Русия

Техеран избягва всякакви стъпки, които могат да доведат до ескалация в Украйна

Миналия месец Белият дом за първи път публично предупреди, че Иран планира да достави на Москва "стотици" въоръжени безпилотни самолети. Няколко дни по-късно Вашингтон съобщи, че руски официални лица са посетили Иран на два пъти, за да договорят доставката.

През юли иранският външен министър Хосейн Амир Абдолахиан заяви, че Техеран поддържа "различни видове сътрудничество с Русия, включително в сектора на отбраната".

Той обаме подчерта, че "няма да помагаме на нито една от страните, участващи в тази война, защото смятаме, че тя (войната) трябва да бъде прекратена".

Иран отново постави ултиматум за ядрената сделка

Иран отново постави ултиматум за ядрената сделка

Техеран ще позволи само инспекции, договорени по споразумението от 2015 г.