Иран няма да позволи инспекции извън това, което е предвидено в ядреното споразумение от 2015 г. Това заяви ръководителят на ядрената програма на страната Мохамад Еслами, цитиран от "Ройтерс".

Новината идва в момент, когато Съединените щати се готвят да отговорят на предложението за съживяване на иранската ядрена сделка със световните сили.

"Имаме ангажимент с инспекции в рамките на ядрената сделка, свързана с ядрени ограничения, които сме приели в миналото... Нито дума повече, нито дума по-малко", категоричен бе Еслами.

Вчера високопоставен американски служител съобщи, че Иран се е отказал от някои от основните си искания за възобновяване на ядреното споразумение, включително от настояването си международните инспектори да прекратят някои проучвания относно атомната програма на Техеран. Това решение на Иран направи постигането на споразумение да изглежда все по-вероятно.

С изявлението си обаче Еслами променя тези изгледи, подчертавайки, че проучванията трябва да бъдат приключени "преди деня на изпълнение", ако ядрената сделка от 2015 г. бъде възобновена.

Скоро се очаква отговорът на Вашингтон по проектоспоразумението, предложено от Европейския съюз, което би съживило ядрената сделка с Иран от 2015 г.

Иран обвини САЩ в протакане на преговорите по ядрената сделка

Иран обвини САЩ в протакане на преговорите по ядрената сделка

Размяната на затворници с Вашингтон не била свързана с преговорите

Техеран вече отбеляза, че сделката може да бъде спасена само ако Международната агенция за атомна енергия се откаже от твърденията си за ядрената дейност на страната.

Според САЩ и други западни сили искането на Техеран е извън обхвата на възобновяването на споразумението.

Съгласно ядрения пакт от 2015 г. Иран ограничи програмата си за обогатяване на уран, потенциален път към ядрени оръжия, въпреки че Техеран твърди, че търси само гражданска атомна енергия в замяна на премахване на международните санкции.

Иран се отказа от свое ключово искане по ядрената сделка

Иран се отказа от свое ключово искане по ядрената сделка

Вече не иска САЩ да изключат Корпуса на гвардейците на иранската революция от списъка си с терористи

През 2018 г. тогавашният президент на САЩ Доналд Тръмп се отказа от сделката, като я нарече твърде мека по отношение на Иран, и наложи отново суровите санкции на САЩ, което накара Техеран да наруши ядрените ограничения в пакта около година по-късно.

През март ядрената сделка изглеждаше близо до възобновяване, когато ЕС, който координира преговорите, покани във Виена външните министри на страните по споразумението за финализиране на споразумението след 11 месеца непреки преговори между Техеран и Вашингтон.

Оттогава насам обаче преговорите бяха прекратени, най-вече поради настояването на Иран САЩ да премахнат Корпуса на гвардейците на Ислямската революция от списъка си на чуждестранните терористични организации, от което впоследствие страната се отказа.

Иран определи предложението на ЕС за възобновяване на ядрената сделка като приемливо

Иран определи предложението на ЕС за възобновяване на ядрената сделка като приемливо

Ислямската република обаче настоява за гаранции