Съединените щати ще наложат санкции срещу Иран, ако страната продължи с предполагаемия си план да продава дронове на Русия, които да бъдат използвани в Украйна. За това предупреди говорителят на Държавния департамент Нед Прайс, цитиран от ТАСС.

Ще продължим да наблюдаваме много внимателно, всичките ни санкции остават в сила, подчерта той и допълни, че всеки подобен ход от страна на Иран би довел до налагането на редица нови наказателни мерки.

Предупреждението идва няколко дни, след като Белият дом съобщи, че руски служители са посетили летище в Централен Иран най-малко два пъти през последните седмици, за да видят бойни дронове, които Москва иска да придобие за продължаващата война в Украйна.

САЩ: Русия ще получи няколкостотин дрона от Иран

САЩ: Русия ще получи няколкостотин дрона от Иран

Руска делегация два пъти е присъствала на демонстрация на апаратите в Иран

По информация на Вашигон Иран е показал дроновете на руски официални лица на летище Кашан на 8 юни и 15 юли. Бяха публикувани и сателитни изображения на дронове Shahed-191 и Shahed-129, които са в полет, докато транспортен самолет на руската делегация е на земята.

От администрацията на Байдън предупредиха, че иранското правителство се готви да предостави на Русия няколкостотин дрона.

От своя страна иранският външен министър Хосеин Амир-Абдолахян увери, че Техеран избягва всякакви стъпки, които могат да доведат до ескалация в Украйна.

Иран отрича да продава дронове на Русия

Иран отрича да продава дронове на Русия

Техеран избягва всякакви стъпки, които могат да доведат до ескалация в Украйна