Иран отрече да продава дронове на Русия.

Иранският външен министър Хосеин Амир-Абдолахян не потвърди продажбата на военно оборудване на Москва, включително и на безпилотни летателни апарати, съобщава ТАСС, позовавайки се на негово интервю във в. "Република".

Той увери, че Техеран избягва всякакви стъпки, които могат да доведат до ескалация в Украйна.

Имаме различни форми на сътрудничество с Русия, включително в сферата на отбраната, но не помагаме на нито една от страните, участващи в украинския конфликт, защото сме сигурни, че той трябва да приключи, изтъкна дипломатът.

Иран дава на Русия свои бойни дронове

Иран дава на Русия свои бойни дронове

Информацията е от САЩ

Според него в момента проблемът е другаде, а именно, че някои западни държави, включително САЩ, произвеждат оръжия и се опитват да ги продават.

"Опитваме се да избегнем всякакви действия, които могат да доведат до ескалация. Работим върху прекратяването на тази война", отново подчерта иранският първи дипломат.

Коментарът му е по повод изказванията на съветника по националната сигурност на президента на САЩ Джейк Съливан относно плановете на Иран да изпрати дронове в Русия.

В понеделник американският служител заяви, че Иран планира да предаде на Русия до няколко стотици безпилотни летателни апарата, включително такива, способни да носят оръжие. Освен това, според неговата информация, Иран планира да обучи руските сили да използват дроновете, като първите етапи на обучението започват още през юли.