Държавният департамент на САЩ заяви, че през последните седмици руски войници са се обучавали в Иран като част от двустранното споразумение за придобиване на дронове, съобщи АП.

Забележките на говорителя на департамента Ведант Пател идват, след като миналия месец служители от администрацията на Байдън разкриха, че Иран се готви да достави на Русия няколкостотин дрона, способни да извършват автономни атаки.

Русия е пуснала в боя иранските дронове

Русия е пуснала в боя иранските дронове

Поне част от тях могат да се използват за нападение по HIMARS

Не е ясно колко дрона Иран се е съгласил да изпрати Русия и дали тези 46 броя апарати, за които говорят украинците, представляват всички безпилотника по сделката между Иран и Русия. Припомняме, че се появи информация, че руският президент Владимир Путин е изразил желанието си да установи сътрудничество с производителя на дронове Bayraktar, който към момента снабдява основно украинската армия.

Поне част от предоставените безпилотни летателни апарати са тежки ударни безпилотни летателни апарати от по-старо поколение "Шахед 129", които обаче руските сили може да се опитат да използват за нападение на предоставените от САЩ HIMARS в Украйна.

Съединените щати предупредиха, че ще наложат санкции срещу Иран, ако страната продаде дронове на Русия.