Руското министерство на отбраната вероятно се опитва да успокои притесненията, които ефективното използване на американските HIMARS от страна на Украйна предизвиква у руските военни. Такава цел вижда Институтът за изследване на войната (ISW) зад твърденията за унищожаване на пусковите установки в Украйна.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви, че руските сили са унищожили шест американски установки HIMARS и друго военно оборудване, доставено от Запада в Украйна, в конферентен разговор с ръководството на руските въоръжени сили на 2 август. Руското министерство на отбраната също така публикува видеоклип, в който твърди, че е унищожило сграда, в която са се намирали две пускови установки HIMARS в Харковска област на 1 август.

Твърденията бяха отхвърлени от украинската страна, а началникът на украинското командване "Юг" Андрий Ковалчук заяви, че руските сили не са унищожили никакви HIMARS.

Украинското Главно управление на военното разузнаване (ГУР) също така съобщи, че руските отбранителни власти прикриват загубите на руски военнослужещи, като транспортират ранените руснаци с цивилни автомобили и погрешно съобщават в медиите за броя на жертвите, причинени от украинските удари с HIMARS.

Ефективното използване на HIMARS от украинците вече провокираха много военни блогъри и кореспонденти да изразят загриженост относно ефективността на системите за противовъздушна отбрана на руснаците и заплахите за руската логистика. А тези удари вероятно деморализират руските военнослужещи на място.

Украйна: Унищожихме 50 руски склада за боеприпаси със системите HIMARS

Украйна: Унищожихме 50 руски склада за боеприпаси със системите HIMARS

Киев залага много на тези системи

Представител на Главното управление на военното разузнаване на Украйна (ГУР) съобщи на 2 август, че Русия е отказала да предостави подробна информация за това кои украински военнопленници са били убити или ранени при нападението на затвора в Еленовка на 28 юли. Представителят на ГУР Андрий Юсов заяви, че Русия не е отговорила на исканията на украинския Координационен щаб за третиране на военнопленници да предостави информация за жертвите в контролирания от Русия затвор.

Повечето наблюдатели възлагат отговорността за атаката на Русия, а тя твърди, че нападението е извършено от украинските сили. Въпреки заявеното допускане на международни наблюдатели, които да разследват, това така и не се случи.

ISW: Руските сили са обстрелвали колонията с военнопленници

ISW: Руските сили са обстрелвали колонията с военнопленници

Русия може да се откаже временно от превземането на Славянск

Юсов заявява, че от жертвите, които Русия вече е потвърдила, някои е трябвало да бъдат в болници за лечение, а други да бъдат подготвени за размяна на пленници и не е трябвало изобщо да бъдат в затвора в Еленовка. Юсов обаче отбеляза, че към момента Украйна не може да потвърди достоверността на появилите се онлайн списъци с жертви.

Координационният щаб за третиране на военнопленниците на Украйна призова семействата им да избягват да споделят лични данни за себе си или за своите пленени близки с отделни лица или неофициални организации, като предупреди, че споделянето на информация може да представлява риск за оцелелите военнопленници.

ISW: Русия и Украйна спорят за атака срещу военнопленници в Донецка област

ISW: Русия и Украйна спорят за атака срещу военнопленници в Донецка област

По последни данни са загинали най-малко 40 души, а 75 други са били ранени