Десетки украински военнопленници са били убити или ранени в окупираната от Русия Оленивка, Донецка област, на 28 юли, при атака, за която Украйна и Русия се обвиняват взаимно. Наличните доказателства изглежда подкрепят твърдението на Украйна повече от руснаците, но все още от независими източници това е трудно да се провери.

По последни данни са загинали най-малко 40 души, а 75 други са били ранени. 

Това пише Институтът за изследване на войната (ISW), в ежедневната си сводка за войната, която Русия води в Украйна.

Руското министерство на отбраната твърди, че украинските сили умишлено са ударили следствения арест в Оленовка, държащ украински военнопленници, включително военнослужещи от Азовския полк, като са използвали осигурени от Запада HIMARS.

"РИА Новости" публикува видеозаписи от центъра за задържане, които показват щети от пожар, но не такива, каквито вероятно би причинил удар на HIMARS. "Новости" също публикува кадри на фрагменти от ракета HIMARS, но не предостави доказателства, че фрагментите са били открити в Оленивка.

Посланикът на Луганската народна република (ЛНР) в Русия Леонид Мирошник твърди, че украинските сили са ударили центъра за предварително задържане, за да елиминират доказателствата за предаване на украинци и да попречат на военнопленниците да говорят срещу украинското правителство.

Украинският генерален щаб заяви, че руските сили са извършили атаката като операция под фалшив флаг, за да прикрият руски военни престъпления, да прекъснат доставките на западни оръжия, да дискредитират украинските сили и да подклаждат социално напрежение в украинското общество.

Украинският генерален щаб заяви, че умишлен взрив е станал близо до новопостроената наказателна колония, в която руските сили са прехвърлили украински военнопленници няколко дни по-рано. Украинският генерален щаб отбеляза също, че украинският анализ на щетите на сградата, прихванатите телефонни разговори между руски военнослужещи, липсата на съобщения за обстрел в Оленивка и липсата на жертви сред руския персонал, служещ в наказателната колония, сочат към умишлено руско "терористичен акт" като причина за инцидента.

Украинското главно военно разузнавателно управление (ГУР) обвини ръководителя на групата Вагнер Евгений Пригожин, че е наредил "терористичния акт" без консултация с руското министерство на отбраната, за да прикрие присвояването на средства, отпуснати за издръжка на украински военнопленници, преди официална проверка на 1 септември. Главната прокуратура на Украйна съобщи, че експлозията е убила най-малко 40 и ранила 130 украински военнопленници.

Украйна обвинява Русия в геноцид  пред Съвета за сигурност

Украйна обвинява Русия в геноцид пред Съвета за сигурност

Ежедневно, ако не и ежечасно се извършват престъпления, заяви украинският представител

Руските войски също така продължават да ограничават използването на украинска валута и се опитват да наложат рублизацията на окупираните райони, но може да имат ограничен достъп до рубли в брой.

Ръководителят на администрацията на Луганска област Сергей Хайдай каза на 29 юли, че руските окупационни сили не са инсталирали или обслужвали никакви банкомати в Кремина, Рубижне или Попасна, откакто превзеха тези градове през май и че ситуацията е подобна в Северодонецк и Лисичанск.

Хайдай каза, че руските окупатори се опитват да издават парични пенсии на цивилни в окупираните райони, но могат да предоставят пенсии само по пощата.