Още кървави и срамни страници са добавени към списъка на руските военни престъпления, извършени в Украйна - ежедневно, ако не и ежечасно.

Това се казва в изявление на постоянния представител на Украйна в ООН, посланик Сергий Кислиця, който говори на заседанието на Съвета за сигурност на ООН за ситуацията в Украйна на 29 юли, съобщи "Укринформ".

Кислиця говори за последните руски военни престъпления, извършени в Украйна, включително измъчване на военнопленници и тяхното убийство и взривяване на пенитенциарна институция, където са държани пленени военнослужещи от полка "Азов" - в окупирания град Оленовка, Донецка област. Според посланика, този ход е целял да се прикрият изтезанията и екзекуциите, извършвани в наказателната колония.

Кислиця припомни и руския ракетен удар, който порази пристанището на Одеса часове след подписването на споразумението за износ на зърно в Истанбул, обстрела на жилищна сграда и две рехабилитационни съоръжения в Одеска област и пететажен жилищен блок в Часовий Яр, Донецка област, ракетен удар по центъра на Виница, последните удари по цивилни цели в Кропивницки, Киевска област, Черниговска област и ежедневни обстрели на Харков и Николаев.

ISW: Русия се опитва да се намесва в украински училища, но среща съпротива

ISW: Русия се опитва да се намесва в украински училища, но среща съпротива

На фона на колебливите военни действия

"Възмутително е, че Русия все още се опитва да разпространява фалшификати, вместо да изпълнява задълженията си. За да бъда откровен, дипломатическа нота, изпратена тази седмица и подписана от руския секретар, трябва да бъде предмет на разглеждане от медицински специалисти, а не от членовете на Съвета за сигурност", каза Кислиця пред СС на ООН.

В бележката се твърди, че "руските въоръжени сили не целят гражданска инфраструктура". Сериозно? Руският дипломат вярва ли, че Съветът за сигурност е студио на предаване?, каза Кислица, като има предвид пропагандно панелно шоу, излъчено по един от федералните телевизионни канали и водено от една от най-известните говорещи глави на руската пропаганда.

"Убийството на невинни деца - това е, което руските убийци наричат ​​"денацификация", подчерта Кислица, добавяйки, че друга декларирана цел - така наречената "демилитаризация" - означава "изравняване на украинските градове със земята", като сред тях е и гражданската инфраструктура. първични цели.

"Към юни, например, руската война доведе до унищожаването или повреждането на 116 000 жилищни сгради, които са били дом на 3,5 милиона украинци. 183 религиозни обекта, включително 173 християнски, пет мюсюлмански и пет еврейски, бяха унищожени в 14 украински региона", каза постоянният представител на Украйна в ООН.

"Русия прибягна до тероризъм, за да сплаши и да подкопае решимостта ни да се съпротивляваме", каза Кислиця, като отбеляза, че за тази цел те са изстреляли повече от 3000 ракети по градове и села в цяла Украйна.

"Ефектът обаче е точно обратният и украинското общество е единно в стремежа си да освободи нашите суверенни територии и да изправи пред правосъдието всички отговорни за убийствата и разрушенията", подчерта посланикът.

Зеленски: Никой в ​​света не инвестира в тероризма повече от Русия

Зеленски: Никой в ​​света не инвестира в тероризма повече от Русия

Благодари на американския Сенат за резолюцията

Обръщайки се към руския постоянен представител в ООН, Кислиця каза, че всички извършители на зверствата ще бъдат подведени под отговорност и че съветското място, което Русия зае в Съвета за сигурност на ООН, няма да им помогне да избегнат наказанието.