Според експерти от Американския институт за изследване на войната (ISW) руските войски са отговорни за атаката на 28 юли срещу колонията в Еленовка, Донецка област, при която загинаха 53 украински военнопленници. Двама анонимни американски служители потвърдиха, че няма доказателства, че украинските сили са използвали осигурени от САЩ HIMARS, едно от малкото оръжия, с които Украйна разполага, които са достатъчно точни, за да нанесат ограничени щети, видими на сателитни и други изображения, според друг доклад, цитиран от Руската служба на Би Би Си.

Още същия ден Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна (ВСУ) обвиниха Русия, като заявиха: "Въоръжените сили на Руската федерация извършиха целенасочен умишлен артилерийски обстрел на колонията в Еленовка, където се намираха и украински военнопленници.

Според Щаба по този начин руските военни искат да обвинят Украйна в извършване на "военни престъпления", както и да скрият изтезанията на затворници и екзекуциите, извършвани там по заповед на окупационната администрация и командването на въоръжените сили на РФ.

Освен това военните експерти отбелязват, че руските сили продължават да прехвърлят войски от северната част на Донецка област за подкрепа на отбранителните позиции в Южна Украйна и може да прекратят кампанията за превземане на Славянск.

Представителят на украинското военно разузнаване (ГУР) Вадим Скибицки обяви, че още преди две седмици руските сили са изтеглили въздушно-десантните тактически групи от Донецка област и са предислоцирали подразделенията си в окупираните територии на Херсонска област.

Как действат украинските партизани

Как действат украинските партизани

Те очакват масова подкрепа при украинско контранастъпление