В резултат на въздушен удар на въоръжените сили на Украйна по затвора в Еленовка са убити 53 души, 75 са ранени, съобщиха от Щаба на териториалната отбрана на самопровъзгласилата се Донецка народна ртепублика , цитирани от ТАСС.

Министерството на отбраната на Русия потвърди удара, както и броя на жертвите, а руският телевизионен канал "Россия 24" разпространи кадри от ударената колония, на които се вижда разрушеният корпус с пробит покрив, както и повредени и изкривени двуетажни железни легла

Говорителят на руското МО генерал Игор Конашенков нарече удара "кървава провокация", целяща да разубеди украинските войници да се предават. Той каза, че при обстрела са ранени и осем надзиратели в затвора.

Уточнява се, че в Еленовската наказателна колония са държани украински военнопленници, включително тези от полка "Азов", предали се след продължителна обсада на завода "Азовстал".

От Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна (ВСУ) обвиниха Русия, като заявиха: "Въоръжените сили на Руската федерация извършиха целенасочен умишлен артилерийски обстрел на колонията в Еленовка, където се намираха и украински военнопленници. 

Според Щаба по този начин руските военни искат да обвинят Украйна в извършване на "военни престъпления", както и да скрият изтезанията на затворници и екзекуциите, извършвани там по заповед на окупационната администрация и командването на въоръжените сили на РФ.

По рано от т.нар. "Министерство на информацията" на донецките сепаратисти съобщиха по-различни цифри, като направиха уточнение, че все още се разчистват разрушенията в колонията.

"През нощта удариха, вероятно с HIMARS, затвора в Еленовка. Пряко попадение в казармата със затворници. Резултатът към момента: 40 убити, 130 ранени. Все още се разчистват разрушенията. Жертвите може да се увеличат", каза Даниил Безсонов," заместник-министър на информацията" на самопровъзгласилата се република.

Обстрел остави 77 миньори в капан под земята в Донецк

Обстрел остави 77 миньори в капан под земята в Донецк

На териториите, контролирани от сепаратистите са убити 181 цивилни