Обстрел остави в капан под земята 77 миньори във въглищна мина в Донецка област в Източна Украйна, след като захранването на мината беше прекъснато, съобщи в събота руската държавна агенция РИА Новости, цитирана от Ройтерс.

"В резултат на обстрел (от украинските сили) електрозахранването на мината "Засядко" в Донецк беше прекъснато, 77 миньори остават под земята", съобщи агенцията, позовавайки се на териториалната отбрана на подкрепяния от Русия сепаратистки регион.

На територията от Донецка област, контролирана от сепаратистите за 122 дни на ескалация са регистрирани 4623 обстрела от украинските войски, 181 цивилни са убити (от които 9 деца), 2290 са ранени (от които 64 деца), съобщава представителството на сепаратистите в Съвместния център за контрол и координация на режима за прекратяване на огъня (СККК).

"През 122-те дни на ескалация бяха убити 181 цивилни, от които 9 деца... В териториите в границите преди началото на специалната военна операция са ранени с различна тежест 857 цивилни, включително 64 деца." В териториите, завзети след 24 февруари, са ранени 1433 цивилни, от които 77 деца.

Нанесени са щети на 4 662 жилищни сгради, 999 обекта на гражданска инфраструктура и 520 превозни средства.

Украйна редовно отрича да е извършвала каквито и да е атаки срещу двата региона, самопровъзгласили се като Донецка и Луганска народни републики, където сепаратистите завзеха властта през 2014 г.

Русия призна двата региона като независими държави в навечерието на инвазията си в Украйна на 24 февруари.

Британското разузнаване: Цивилните в Северодонецк няма накъде да се евакуират

Британското разузнаване: Цивилните в Северодонецк няма накъде да се евакуират

Те нямали доверие на руснаците