Руската армия през последните два дни засили настъпателните си опити на юг от Изюм, за да се придвижи дълбоко в Донецка област и да се опита да затвори Северодонецкия джоб от север, според последния доклад на британското разузнаване. Предния ден оттам съобщиха за опити за затваряне на котела от юг, информира Руската служба на Би Би Си.

Междувременно украинците започват контраофанзива северозападно от Изюм, за да отклонят руските сили от настъплението към Славянск и да прекъснат линиите за доставка, съобщи снощи Американският институт за изследване на войната (ISW).

Британското разузнаване отбелязва още, че руската армия както в Сирия, така и в Украйна вече е използвала тактиката на едностранно обявяване на "хуманитарни коридори", за да повлияе на ситуацията в зоната на военни действия и за насилствено преместване на населението.

Русия обеща коридор за евакуация на цивилни от завода "Азот" в Северодонецк

Русия обеща коридор за евакуация на цивилни от завода "Азот" в Северодонецк

Той ще бъде отворен от 8 до 20 часа утре

"Цивилните украинци, хванати в капан в Северодонецк, вероятно ще бъдат подозрителни към предложения от Русия коридор", пишат британците. "Има малко възможности да се напусне града, тъй като мостовете са разрушени, а предложеният от Русия маршрут води към Сватово, дълбоко зад фронтовите линии на окупирана от Русия територия.

"Ако цивилните не излязат от този коридор, руската армия вероятно ще обяви това като причина да не прави разлика между тях и украинските военни цели в района", пише британското разузнаване.

Славянск и Краматорск се готвят за руска атака

Славянск и Краматорск се готвят за руска атака

Напрежение в Донбас