Руският президент Владимир Путин заяви, че руските сили ще атакуват украинските позиции край Донецк, но повтори, че новата тактика ще изисква допълнително време. Това стана ясно от негово изказване пред Петербургския икономически форум.

Путин също така заяви, че руските сили ще завършат напълно "специалната военна операция" в Украйна.

Путин призова руските сили да се въздържат от пълно разрушаване на градовете, които целят да "освободят", като пренебрегна разрушенията, които руските сили са нанесли на украинските градове, и тактиката на тежката артилерия, която руските сили прилагат в момента в Северодонецк.

Руски ракети отново удариха населени места в Донбас

Руски ракети отново удариха населени места в Донбас

Северодонецк е ключова точка в системата на отбранителните операции в Луганска област

Непотвърдени украински източници съобщават, че Кремъл е уволнил командващия руските въздушно-десантни сили генерал-полковник Андрей Сердюков заради масовите жертви сред руските парашутисти. Говорителят на военно-гражданската администрация на Одеска област Сергей Братчук съобщи, че Кремъл е назначил настоящия началник на щаба на Централния военен окръг генерал-полковник Михаил Теплински за заместник на Сердюков и е определил заместник-командващия на руските въздушнодесантни войски генерал-лейтенант Анатолий Концев за първи заместник-началник на щаба на руските въздушнодесантни войски.

Руските сили продължават да разполагат допълнителни сили в подкрепа на настъпателните операции в района на Северодонецк и Лисичанск, а украинската отбрана остава силна. Говорителят на украинското министерство на отбраната Олександър Мотузяник съобщи, че руските сили прехвърлят танкове, бронетранспортьори, инженерно оборудване и превозни средства от Сватово, по протежение на руските наземни комуникационни линии в Луганска област, към Старобилск, само на 40 км източно от Северодонецк.

Германия упрекна Русия в опит да унищожи цивилизацията в Донбас

Германия упрекна Русия в опит да унищожи цивилизацията в Донбас

Град по град, село по село - руските войски ги унищожават, твърди Аналена Бербок

В социалните медии се появяват съобщения за преместване на руски сили от Харков към Донбас.

Украинските сили и авиация продължават да нанасят удари по руската логистика и укрепления в окупираните селища по южната ос, като се водят локални боеве.

Руските сили продължиха да се прегрупират и да прехвърлят личен състав в рамките на Запорожка област, за да поддържат отбранителни позиции по фронтовата линия.