Руските сили прекъснаха всички пътища за евакуация на граждани от източния украински град Сиеверодонецк, като разрушиха последния мост през река Северски Донец, свързващ го с контролирания от украинските сили град Лисичанск, каза губернаторът на Луганска област Сергей Гайдай, цитиран от Ройтерс.

Гайдай заяви в социалните мрежи, че около 70% от Северодонецк е под контрол на Русия, като офанзивата им в Донбас продължава да напредва, обобщава Ройтерс.

Той описа ситуацията на украинските войници, които се намират в обсадения град като "трудна, но под контрол". Той добави, че разрушаването на последния мост през реката до съседния град Лисичанск означава, че всички цивилни, които все още са в Северодонецк, са в капан и е невъзможно да получават хуманитарни доставки.

Руската артилерия нанася удари и по химическия завод "Азот", където според Гайдай се укриват стотици цивилни.

Украйна отправя все по-спешни призиви за повече западни тежки оръжия, за да удържи защитата на Северодонецк, която според Киев може да бъде ключът към битката за Донбас и решаваща за хода на войната, която вече е четвърти месец.

Късно в понеделник президентът Володимир Зеленски каза, че битката за Източен Донбас ще се превърне в една от най-бруталните в европейската история. Регионът, включващ Донецка и Луганска области е оспорван от проруските сепаратисти.

"Ежедневно привличаме вниманието на нашите партньори към факта, че само предоставянето на достатъчен брой съвременна артилерия за Украйна ще осигури нашето предимство".

Основната цел на Русия е да защити сепаратистките народни републики в Донецк и Луганск, каза в понеделник говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, след като лидерът на един от сепаратистки региони поиска допълнителни сили от Москва.

Украйна се нуждае от 1000 гаубици, 500 танка и 1000 дронове, както и други тежки оръжия, каза в понеделник съветникът на президента Михайло Подоляк.

Москва публикува няколко скорошни доклада, в които се казва, че е унищожила оръжия и оборудване от САЩ и Европа.

Руското министерство на отбраната съобщи, че високоточни ракети с въздушно базиране са ударили близо до жп гарата в Удачне, северозападно от Донецк, поразявайки оборудване, което е било доставено на украинските сили.

Министерството на вътрешните работи на Украйна съобщи в "Телеграм", че Удачне е било поразено от руски удар през нощта от неделя срещу понеделник, без да споменава дали са били унищожени оръжия.

Москва критикува Съединените щати и други нации за изпращането на оръжия в Украйна и заплаши, че ще удари нови цели, ако Западът достави ракети с голям обсег.

Европейската комисия ще препоръча предоставянето на официален статут на Украйна като страна кандидат-членка на ЕС, съобщи Politico късно в понеделник, цитирайки няколко неназовани официални лица.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен каза в събота, че становището на Комисията относно искането на Украйна за присъединяване ще бъде готово до края на тази седмица.

Германия ще предостави на Украйна система за противоракетна отбрана

Германия ще предостави на Украйна система за противоракетна отбрана

Това разкри канцлерът Олаф Шолц

Руската информационна агенция РИА Новости цитира промосковския сепаратистки говорител Едуард Басурин, който каза, че украинските войски са ефективно отцепени в Северодонецк и трябва да се предадат или да загинат.

Ситуацията може да заприлича на тази в Мариупол - "с голям джоб украински защитници, откъснати от останалите украински войски", според Деймиън Магру, говорител на Интернационалния легион за отбрана на Украйна, който разполага със сили в Северодонецк.

По време на падането на Мариупол миналия месец стотици цивилни и тежко ранени украински войници бяха хванати в капан в продължение на седмици в стоманодобивния завод Азовстал.

Градовете Марийнка, Красногоровка, Вугледар също са атакувани във въгледобивния пояс, както и близкия до Донецк град Авдеевка, където се намира голям коксохимически завод,

Длъжностни лица в контролирания от Русия сепаратистки регион Донецк съобщиха, че най-малко трима души, включително дете, са били убити и 18 са ранени при украински обстрел, който удари пазар в град Донецк.

Руските информационни агенции съобщиха, че снаряд е паднал върху родилна болница в Донецк, което е предизвикало пожар и е накарало персонала да евакуира пациентките в мазето.

Ройтерс не може да провери независимо тези съобщения. Говорителят на ООН Стефан Дюжарик каза, че в ООН са приели за сведение съобщенията за атаката срещу боницата .

"Това е изключително обезпокоително", каза Дюжарик. "Всяко нападение срещу цивилна инфраструктура, особено здравни заведения, е явно нарушение на международното право".

Обстрел в центъра на Донецк, има пострадали

Обстрел в центъра на Донецк, има пострадали

Използвани са 155 мм снаряди