В понеделник Европейската комисия възнамерява да обсъди предоставянето на статут на кандидат за членство в ЕС на Украйна, както и на Грузия и Молдова, съобщи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в Киев по време на съвместна пресконференция с президента на Украйна Володимир Зеленски, съобщава Руската служба на Би Би Си.

Както каза Фон дер Лайен в Киев, самото решение по молбата на Украйна ще бъде взето не по-късно от края на следващата седмица.

Въпреки това, дори и при положителен отговор, това ще бъде само първата стъпка в много дълъг процес.

До юни ЕК ще се произнесе по кандидатурата на Украйна за членство в ЕС

До юни ЕК ще се произнесе по кандидатурата на Украйна за членство в ЕС

Лидерите са разделени относно това колко бързо Брюксел би могъл да приеме Украйна като член.

Първо, всички 27 държави-членки на ЕС трябва да дадат съгласието си за предоставяне на Украйна статут на кандидат за членство в ЕС, след което ще започнат подробни преговори за реформите, които Киев ще трябва да приложи, за да изпълни всички критерии за членство в ЕС.

В същото време фон дер Лайен, която посещава столицата на Украйна за втори път от началото на войната, не пропусна да напомни на Володимир Зеленски, че въпреки успешния напредък на административните и други реформи, все още има много какво да се направи.

"Въпреки че направихте много за укрепване на правовата държава, са необходими и други реформи, например за борба с корупцията", подчерта ръководитвелят на Европейската комисия.

Самият Зеленски от своя страна се възползва от съвместната пресконференция, за да напомни още веднъж, че "целта на Русия е цяла Европа, а Украйна е само първият етап от тази агресия".

"Ето защо положителен отговор от ЕС на молбата на Украйна за присъединяване към ЕС може да бъде и положителен отговор на въпроса дали европейският проект има бъдеще", каза президентът на Украйна.

Зеленски: Спирането на руската инвазия е решаващо за целия свят

Зеленски: Спирането на руската инвазия е решаващо за целия свят

Той призова страните, които изпращат помощ да не се отказват