Европейската комисия ще се стреми да даде първо становище през юни относно кандидатурата на Украйна да стане член на Европейския съюз, съобщава Асошиейтед прес.

27-те държави от ЕС бяха напълно обединени в подкрепата на съпротивата на Украйна срещу руската инвазия, като приеха безпрецедентни икономически санкции срещу Москва от началото на войната през февруари. Но лидерите са разделени относно това колко бързо Брюксел би могъл да приеме Украйна като член.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен написа в Twitter, че е обсъдила в понеделник с президента на Украйна Володимир Зеленски "Подкрепата на ЕС и европейския път на Украйна. Очакваме с нетърпение да получа отговорите на въпросника за членство в ЕС."

Засега Украйна има "Споразумение за асоцииране" с ЕС, което включва широкообхватен пакт за свободна търговия и помага за модернизирането на украинската икономика.

Украинската бърза оферта може да отнеме години, като се изисква единодушие между настоящите членове, за да се включи нов член.

ЕК започва разглеждането на молбите на Украйна, Молдова и Грузия за членство в ЕС

ЕК започва разглеждането на молбите на Украйна, Молдова и Грузия за членство в ЕС

Това е първата стъпка към започване на официални преговори

По темата направи коментар и френският президент Еманюел Макрон. По думите му вероятно ще отнеме "няколко десетилетия", за да бъде Украйна потвърдена като член на Европейския съюз.

Той добави, че Украйна вече е член на Европейското семейство, заради своята борбеност и куража си.

Макрон също така каза пред Европейския парламент в Страсбург, че се надява ЕС "бързо" да продължи напред с присъединяването на Украйна.

Украйна попълни втория си въпросник като част от процеса на кандидатстване за ЕС.

Украйна е попълнила въпросника за членство в ЕС

Украйна е попълнила въпросника за членство в ЕС

Киев иска бърза интеграция