Украйна е попълнила въпросника, който ще бъде отправна точка за Европейския съюз при вземането на решение за членството на Киев, заяви Ихор Жовква, заместник-ръководител на кабинета на президента Володимир Зеленски.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен връчи въпросника на Зеленски по време на посещението си в Киев на 8 април, като обеща по-бързо начало на усилията на Украйна да стане член на ЕС след нахлуването на Русия в страната, припомня "Ройтерс".

ООН преброи около 2000 цивилни жертви в Украйна

ООН преброи около 2000 цивилни жертви в Украйна

Украинските власти съобщават, че най-малко 2700 са били убити

"Днес мога да кажа, че документът е попълнен от украинската страна. Очакваме препоръката ... да бъде положителна и тогава топката ще бъде на страната на държавите - членки на ЕС.", заяви Жовква пред украинската обществена телевизия в неделя вечерта.

Европейската комисия ще трябва да издаде препоръка относно съответствието на Украйна с необходимите критерии за членство, добави той.

Ихор Жовква добави, че Украйна очаква да придобие статут на страна кандидатка за членство в ЕС през юни по време на планираното заседание на Европейския съвет.

 Украйна прие финансова помощ от Япония и Канада

Украйна прие финансова помощ от Япония и Канада

Това е съобщил в петък украинският премиер Денис Шмигал

Европейският съвет ще заседава на 23-24 юни, според графика на Съвета, публикуван на неговия уебсайт.

"След това ще трябва да започнем преговори за присъединяване. А след като проведем тези преговори, вече ще можем да говорим за пълноправно членство на Украйна в ЕС", заяви Жовкова.