Властите в Украйна приеха финансова помощ от Япония и Канада, съобщи "Ройтерс",

Япония предоставя 13 милиарда йени.   500 милиона канадски долара е помощта от Канада. 

Това е съобщил в петък украинският премиер Денис Шмигал.

"Това са средства за финансиране на нашите основни нужди. Ние договаряме помощ на всички нива с всеки, който може да помогне", каза той в телевизионно видео обръщение.

Япония налага санкции на близо 400 руснаци, забранява инвестициите в Русия

Япония налага санкции на близо 400 руснаци, забранява инвестициите в Русия

Замразяват се активите на "Сбербанк" и "Алфа банк"

Припомняме, че преди дни премиерът на Канада Джъстин Трюдо определи случващото се в Украйна като "геноцид". След като президентът на САЩ Джо Байдън нарече действията на Русия в Украйна "геноцид", Трюдо повтори този израз.

Правителството на Япония одобри въвеждането на допълнителни санкции срещу близо 398 души и 28 организации от Русия заради ситуацията около Украйна.

Сред санкционираните лица са депутати на Държавната дума, както и главнокомандващите военноморските, сухопътните и военновъздушните сили. В списъка попадат също близки на руския президент Владимир Путин и на руския външен министър Сергей Лавров.

Това са поредните санкции, които Япония налага на Русия заради инвазията й в Украйна. Преди дни азиатската страна съобщи, че ще експулсира няколко руски дипломати.

Канада дава 3-годишно право на престой на бежанците от Украйна

Канада дава 3-годишно право на престой на бежанците от Украйна

Страната въвежда нова миграционна програма

Основните петролни рафинерии в Япония пък обявиха, че спират вноса на руски суров петрол. Това се случи, след като президентът на Украйна Володимир Зеленски призова Япония да засили санкциите си срещу Русия.