Правителството на Япония одобри въвеждането на допълнителни санкции срещу близо 398 души и 28 организации от Русия заради ситуацията около Украйна. Това става ясно от изявление, публикувано на сайта на японското външно министерство, цитирано от ТАСС.

Сред санкционираните лица са депутати на Държавната дума, както и главнокомандващите военноморските, сухопътните и военновъздушните сили. В списъка попадат също близки на руския президент Владимир Путин и на руския външен министър Сергей Лавров.

Япония разширява санкциите срещу Русия

Япония разширява санкциите срещу Русия

Забранява се износът на луксозни стоки за страната

Освен това японското правителство замразява активите на "Сбербанк" и "Алфа банк" от 12 май. Въвежда се забрана за нови инвестиции в Русия, като от въпросната дата такива могат да се правят само със специални разрешения.

Това са поредните санкции, които Япония налага на Русия заради инвазията й в Украйна. Преди дни азиатската страна съобщи, че ще експулсира няколко руски дипломати.

Основните петролни рафинерии в Япония пък обявиха, че спират вноса на руски суров петрол. Това се случи, след като президентът на Украйна Володимир Зеленски призова Япония да засили санкциите си срещу Русия.