Агенцията на ООН за правата на човека съобщи в събота, че най-малко 1982 цивилни са загинали в Украйна след руската инвазия в края на февруари, предаде The Washington Times.

ООН: Над 5 милиона души са избягали от войната в Украйна

ООН: Над 5 милиона души са избягали от войната в Украйна

Все повече украинци обаче се завръщат в родината си

Международният орган за наблюдение на правата на човека предупреди, че действителният брой може да бъде "значително по-високи", като се има предвид закъсненията на докладите от места, където продължават интензивни сблъсъци.

"Повечето от регистрираните цивилни жертви са загинали при експлозии или обстрел", каза Службата на Върховния комисар на ООН по правата на човека.

Украинските власти съобщават, че най-малко 2700 са били убити, а ООН отбеляза, че тези данни  включват "само онези цивилни смъртни случаи, по които е било образувано наказателно производство и където е била извършена криминалистична експертиза на мъртви тела".

Украйна твърди за над 900 цивилни жертви в Киевска област след руското оттегляне

Украйна твърди за над 900 цивилни жертви в Киевска област след руското оттегляне

Някои от жертвите пък били с бели ленти на ръката, за да се предпазят от руските войски

Украински официални лица заявиха в петък, че над 900 цивилни тела са открити в столичния регион на Украйна след изтеглянето на руските сили от региона.

Общо 2651 цивилни са били ранени според данни на ООН, като общата оценка на жертвите по време на войната е 4633 цивилни.