Москва заяви, че западните доставки на оръжия с по-дълъг обсег на Киев ще накарат Русия да изтласка украинските сили по-далеч от нейните граници, което по същество ще увеличи потенциалните териториални загуби за Украйна при инвазията, предава Ройтерс.

Съединените щати и Великобритания изключиха изпращането на свои или натовски сили в Украйна, но Вашингтон и Лондон се съгласиха да доставят прецизни ракетни системи, които имат значително по-голям обсег на действие от предишните оръжия, които са доставяли.

Вашингтон достави на Украйна високомобилни артилерийски ракетни системи M142 или HIMARS, а Великобритания ще достави системи за залпов огън M270.

"Колкото по-дълъг е обхватът на системите, които ще бъдат доставени, толкова повече ще отдалечаваме нацистите от тази линия, от която могат да идват заплахи за рускоговорящите и Руската федерация", каза външният министър Сергей Лавров на пресконференция.

Президентът Владимир Путин предупреди Съединените щати в интервю, излъчено в неделя, че Русия ще удари нови цели, ако Западът достави на Украйна ракети с по-голям обсег за използване от високоточни мобилни ракетни системи.

Обхватът на ракетните системи зависи от използваните от тях боеприпаси. Системите HIMARS имат максимален обхват от 300 км или повече, но ракетите, доставени от Съединените щати, имат обсег от малко над 64 км - двойно по-голям обхват от този на гаубиците, които доставяха досега.

Обстрел по украински градове, включително Киев

Обстрел по украински градове, включително Киев

Има съощения и за обстел по Одеса и Краматорск