През нощта на 5 юни са били обстрелвани няколко украински града, съобщават украинските агенции.

Включително има съобщения и за няколко силни експлозии в Киев. Има съобщения за големи пожари, но все още няма достоверна информация за жертви и ранени.

Кметът на града Виталий Кличко съобщи, че експлозиите са станали в Дарницкия и Днепровския район на града. В украинските канали в Telegram се появиха видеозаписи на дим в небето над Киев. Според очевидци пожарите са следствие на обстрел с ракети.

По-късно кметът Кличко съобщи за един пострадал при експлозиите, който е откаран за лечение в болница.

Генералният щаб на украинските въоръжени сили също потвърди ударите по гражданската инфраструктура на Киев. Подробности все още не се дават.

По предварителни данни ракетите са поразили инфраструктурни обекти

Ударите са били насочени към съоръжения на "Укрзализница", заяви Сергей Лешченко, член на надзорния съвет на железопътната компания.

Игор Сапожко, кмет на Бровари, град на 25 км от Киев, заяви във Facebook, че обстрелът е бил в непосредствена близост до селището.

От "Енергоатом" съобщиха, че една от ракетите, за която се твърди, че е била изстреляна към Киев, е прелетяла на критично малка височина над Южноукраинската атомна електроцентрала. Компанията заяви, че "руснаците все още не разбират, че дори най-малкият фрагмент от ракета, който попадне в работещ енергиен блок, може да предизвика ядрена катастрофа и изтичане на радиация".

Ракетни удари по столицата на Украйна Киев не е имало вече повече от месец, след като руските войски се оттеглиха от региона и съсредоточиха усилията си в Донбас. Преди седмица независимият новинарски сайт "Медуза", позовавайки се на собствени източници в Кремъл, предупреди, че се готви втора атака срещу столицата.

Украинският генерален щаб съобщава и за обстрел на село близо до Харков.

В Краматорск две предприятия са засегнати от обстрел.

Съобщения има и за обстрел по Одеса, но по информация на УНИАН, чутото може да е било и от задействането на противовъздушната отбрана.

ISW: Украйна разби цяла руска армия под Изюм

ISW: Украйна разби цяла руска армия под Изюм

Кремъл залага на ампутациите на ранените си войници

Според Руското министерство на отбраната цел на ударите по Киев е била бронирана техника, доставена от Европа, включително танкове Т-72. Според говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков бронираните машини са били разположени "в сградите на завод за ремонт на каросерии" в покрайнините на Киев.

Министерството на отбраната на Русия съобщава още, че е ударила три украински оръжейни склада, свалили са украински транспортен самолет Ан-26 над Одеса. Самолет МиГ-29 на украинските военновъздушни сили е свален по време на въздушен бой край село Славянск.