Русия ще си направи изводи, ако Киев бъде снабден с ракети с по-дълъг обсег на действие и нанесе удари по цели, които досега не е достигала.

Такава заявка прави руският президент Владимир Путин във фрагмент от интервю, дадено за предаването "Москва. Кремъл. Путин", излъчен в неделя сутрин по държавния телевизионен канал "Русия-1". Появата на руския президент в интервю е знаменателна, тъй като от началото на офанзивата на Кремъл в Украйна държавният глава значително намали изявите си за отделни предавания. Това е вторият фрагмент, който държавната телевизия излъчва в рамките на днешния ден.

Вече стана ясно, че САЩ планират да предоставят на Украйна усъвършенствана ракетна система, която да помогне на Киев да се бори с руския военен напредък. Украйна вече заяви, че не планира да ги използва, за да атакува обекти в Русия.

Путин: В Украйна трошим като орехи американските оръжия

Путин: В Украйна трошим като орехи американските оръжия

Напрежение между Кремъл и Белия дом

Руският президент Владимир Путин нарича "суматоха" допълнителните оръжейни доставки за Киев и е убеден, че те имат само една цел - да удължат въоръжения конфликт в Украйна колкото се може повече.

Въпреки това заявява, че в доставката на американски ракетни системи за залпов огън (MLRS) за Украйна "няма нищо ново" и те не променят нищо по същество, защото Киев и преди е разполагал с такива оръжия, включително ракети с такъв обсег. Като пример се дават руските системи "Град", "Смерч" и "Ураган", които са били на въоръжение в Украйна.

Доставките просто компенсират загубите, заявява руският президент.

Путин посочва, че обхватът "не зависи от самата система, а от използваните ракети. Руският президент коментира е практическото приложение на тези системи, като прави сравнение със съветските, чийто пробег също е 40-70 километра. "Няма нищо ново", обяснява той. Затова според руския президент подобни доставки от САЩ и някои други страни може да са свързани просто с компенсиране на загубите на военно оборудване на Киев.

В случай на доставка на ракети с по-дълъг обсег на действие на Киев, Русия ще направи изводи и ще нанесе удари по цели, които все още не е засегнала със "нашите средства за унищожение, които имаме достатъчно", предупреждава Путин.

ISW: Украйна разби цяла руска армия под Изюм

ISW: Украйна разби цяла руска армия под Изюм

Кремъл залага на ампутациите на ранените си войници