САЩ планират да предоставят на Украйна усъвършенствана ракетна система, която да помогне на Киев да се бори с руския военен напредък. Това разкри в. "Ню Йорк таймс".

"Реших, че ще предоставим на украинците по-съвременни ракетни системи и боеприпаси, които ще им позволят да нанасят по-прецизни удари по ключови цели на бойното поле в Украйна", заяви президентът на Съединените щати Джо Байдън.

Топ генерал от САЩ: Над 20 000 руски войници са убити в Украйна

Топ генерал от САЩ: Над 20 000 руски войници са убити в Украйна

Кремъл търпи сериозни загуби на фронта

Веднага чиновник от американската администрация, който пожела да остане анонимен, заяви, че ще бъдат изпратени само ракети с обсег до 80 километра, което съответства на обхвата на системите за залпов огън. Тези системи ще бъдат използвани от украинците за отблъскване на руска офанзива на украинска територия, но няма да бъдат използвани срещу цели на руска територия", съобщават АП и Франс прес.

Ракетните системи HIMARS са част от нов пакет военна помощ за Украйна на стойност 700 млн. долара, който ще включва също хеликоптери, противотанкови оръжейни системи Javelin, тактическо оборудване, резервни части, превозни средства и други.

Асошиейтед прес уточни, че те са изключително важно оръжие, за което украинските лидери молят, докато се борят да спрат руските атаки в Донбас. САЩ се опитват да вземат деликатна решение: да помогнат на Украйна, без да ескалират войната, като предоставят оръжия, които биха могли да позволят на Украйна да поразява цели дълбоко в Русия.

Зеленски: Атакуваме в Херсон и около Харков

Зеленски: Атакуваме в Херсон и около Харков

Украинският президент коментира ситуацията на фронта

Новият пакет от военна помощ от САЩ за Украйна се очаква да бъде обявен на 1 юни.

Новината идва ден след като Джо Байдън уточни, че Белият дом не възнамерява да снабдява Украйна с ракети, които могат да достигнат до Русия.