Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че украинските военни сили са постигнали известни успехи край град Херсон и напредват в някои части на Харковска област, обобщи "Ройтерс".

По време на изявленията си късно вечерта Зеленски разгледа текущата военна ситуация и очерта някои от успехите на Украйна.

Зеленски също така добави, че руската армия все още има значително предимство по отношение на оборудването и личния състав.

Херсон щял да се присъедини към Русия не по-рано от зимата

Херсон щял да се присъедини към Русия не по-рано от зимата

Това ще стане след референдум

Нашите защитници проявяват изключителна смелост и продължават да владеят положението на фронта, въпреки че руската армия има значително предимство по отношение на оборудването и числеността, отче Зеленски.

Президентът също така отбеляза, че украинските войски задържат настъплението на врага в Запорожка област, като ключовите райони там са Гуляйполе и Орехово.

"Разбира се, всички в Украйна искат всички наши територии, всички наши хора да бъдат освободени днес, възможно най-скоро. Нашата цел е пълното възстановяване на териториалната цялост на нашата държава. Но трябва да действаме внимателно и да ценим живота", предупреди Зеленски.

Той коментира, че ударите на руската армия по химическите заводи в Северодонецк изглеждат като напълно безумен ход.

Лавров: Донбас е приоритет за Русия

Лавров: Донбас е приоритет за Русия

Поддържа руската теза, че освобождават Украйна от нацизма

Президентът определи настоящата ситуация в Донбас като много трудна. Според него в епицентъра на конфронтацията са Северодонецк, Лисичанск и Курахово.

"Като се има предвид наличието на голям завод за производство на химикали в Северодонецк, ударите на руската армия, включително и "сляпата" въздушна бомбардировка, са просто безумни. Но на 97-ия ден от тази война вече не е изненадващо, че за руските военни, командири и войници всяка лудост е напълно приемлива", казва Зеленски.