Въпросът за присъединяването на Херсонска област към Русия ще бъде решен не по-рано от началото на зимата, каза Кирил Стремусов, заместник-началник на окупационната администрация на Херсонска област, в интервю за Ройтерс.

Той допълни, че засега решението по този въпрос е отложено заради продължаващите боеве в региона.

Стремусов отбеляза, че в региона може да се проведе референдум, опровергавайки собствените си по-ранни изявления:

"Няма да стане до есента. Подготвяме административната система, а след това, като наближи следващата година, ще видим какво е положението."

Силни взривове разтърсиха центъра на Херсон

Силни взривове разтърсиха центъра на Херсон

Атака на украинската армия

На 11 май Стремусов, който се представя като представител на военно-гражданската администрация на Херсонска област, заяви, че регионът ще поиска от президента Владимир Путин да го включи  в Русия до края на 2022 г.

Украинските власти многократно заявяваха, че ще се стремят към освобождаването на Херсон от руските военни.

45-годишният Кирил Стремусов е местен политик и един от лидерите на украинското движение срещу ваксинация за коронавирус. През 2019 г. той беше заподозрян в участие в атака срещу редакцията на херсонски вестник със сълзотворен газ и травматични оръжия.

Припомняме, че временните власти в Херсон обявиха, че от 1 май в региона се преминава към разплащане в рубли. Херсон беше първият украински областен център, който падна под руска окупация още в първата фаза на войната в Украйна. Според руските медии мирният живот постепенно се възстановява в тази област. На 9 май за първи път от осем години в региона беше отбелязан по руски обичай Денят на победата.

На 21 февруари Путин обяви признаването на суверенитета на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики, а на 24 февруари обяви началото на "специална военна операция" в Украйна в отговор на призива на лидерите на сепаратистите в Донбас за помощ.

Как Русия се закрепва в окупираните от нея територии

Как Русия се закрепва в окупираните от нея територии

Москва твърди, че няма да окупира Украйна, но действията й показват обратното