Руските окупационни власти в Херсонска област, която бе превзета изцяло от Русия възнамеряват да се обърнат към руския президент Владимир Путин с искане регионът да стане част от Руската федерация, заяви в сряда по време на пресконференция Кирил Стремусов, заместник-началник на т. нар. "военно-гражданската администрация" (окупационна власт) на региона, предава ТАСС.

"Референдумът, който се проведе абсолютно законно в Крим, не беше приет от световната общност, която направи всичко, за да не възприема Русия като пълноправен субект на световната общност. Следователно трябва да има един-единствен указ въз основа на искане на ръководството на Херсонска област до руския президент Владимир Путин, ще има искане за въвеждане на Херсонска област като пълноправен субект, част от Руската федерация", каза той.

До края на годината Херсонска област ще подготви законодателна рамка за присъединяване към Руската федерация под формата на субект, решението ще бъде взето по същото време, съобщиха окупационните власти.

По-късно през деня беше съобщено, че издаването на руски паспорти на желаещите жители на Херсонска област ще започне преди края на 2022 г. с уточнението, че това няма да е задължително, а  жителите на региона ще получават руски паспорти само по желание.

Как Русия се закрепва в окупираните от нея територии

Как Русия се закрепва в окупираните от нея територии

Москва твърди, че няма да окупира Украйна, но действията й показват обратното

Жителите на Херсонска област трябва сами да решат дали да кандидатстват за присъединяване на региона към Русия или не, освен това подобна възможност трябва да има ясна правна обосновка, каза пред репортери Дмитрий Песков, прессекретарят на президента на Руската федерация, коментирайки тази информация

"Разбира се, дали трябва да има или не такова искане (за влизане в състава на Руската федерация) трябва да се решава от жителите на Херсонска област, жителите на Херсонска област трябва да определят съдбата си", каза Песков.

По думите му "това е въпрос, който трябва да бъде ясно и внимателно проучен и оценен от юристи и юридически експерти". "Такова съдбовно решение трябва да има абсолютно ясна правна основа, правна обосновка, да бъде абсолютно легитимно, както беше в случая с Крим", добави говорителят.

В отговор на уточняващ въпрос дали според Кремъл би било правилно да се проведе референдум в региона, Песков отбеляза: "Казах каквото исках да кажа. Не казах нищо за референдум".

Припомняме, че временните власти в Херсон обявиха, че от 1 май в региона се преминава към разплащане в рубли. Херсон беше първият украински областен център, който падна под руска окупация още в първата фаза на войната в Украйна. Според руските медии мирният живот постепенно се възстановява в тази област. На 9 май за първи път от осем години в региона беше отбелязан по руски обичай Денят на победата.

На 21 февруари Путин обяви признаването на суверенитета на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики, а на 24 февруари обяви началото на "специална военна операция" в Украйна в отговор на призива на лидерите на сепаратистите в Донбас за помощ.

Великобритания: Русия планира дългосрочен контрол над украинския Херсон

Великобритания: Русия планира дългосрочен контрол над украинския Херсон

Русия отхвърли връщането на Херсон под контрола на Украйна и инициира преминаването на валутата към рублата